Als wij zeggen dat wij niks horen dan hoort u ook niks

Ik heb er inmiddels logboeken vol van. En ook nog een berg aan geluidsopnamen die ik binnenkort hier op het webzal plaatsen. Misschien dat er een echte geluidenkenner iets verstandigs over kan zeggen. Hier en elders heb ik er al vaker over geklaagd.

Ik heb het dus over de geluidshinder die mijn oren pijnigt en mij ook nog uit de slaap houdt. Brommende dreungeluiden en snerpend gepiep, gezuig of gefluit zijn mijn deel. En het gekke is dat deze herrie overwegend tijdens de nachtelijke uren optreedt. Het begint ergens tegen 4 uur in de morgen en gaat dan maar door tot diep in de ochtend. Soms hoor je het overdag. De daders zij de technische installatie van mij en de buren in combinatie met een hele hoop geluidslekken en resonerende binnenwandjes. Dus je vraagt belanghebbenden om eens even te komen luisteren naar die herrie.

Nu is het bijzondere aan die professionele luistervinken van belanghebbenden zoals Standvast Wonen, de Gemeentelijke Omgevingsdienst en zelfs van de Gemeentelijke Gezondheid Dienst, dat ze alleen maar willen luisteren tijdens kantooruren. Ja en dan horen ze geen fluit. Of ze horen de martelgeluiden op een heel laag pitje. Zo laag dat ik er zelf als getrainde luistervink bijna niets van kan horen. Maar de luisteraars zijn blij want dat fluistergeluid is niet hinderlijk, de klager overdrijft de boel dus weer en is gewoon een ontzettende zeikert.

Gek is dat. Je zou toch als rationeel denkend mens niet op vrijdag ergens gaan staan controleren als er praktisch iedere maandag omstreeks dezelfde tijd iets gebeurd. Of dat je een half leger naar Mali stuurt terwijl de oorlog in Afghanistan aan de gang is. Of dat je in de Botlek een linke chemische fabriek hebt met lekke leidingen die alleen maar door de nachtploeg worden gebruikt en dat er dan overdag door de Arbeidsinspectie of een andere Dienst wordt gecontroleerd of er niks uit die leidingen ontsnapt. Nou ja, het is wel duidelijk denk ik.

Ooit was er een waaghals van Standvast die om half zeven in de morgen even langskwam. Na veel aandringen mijnerzijds. Gelukkig was er op dat moment nauwelijks meer te horen dan de bekende omgevingsgeluiden, de geluiden van de mechanische ventilatie en het brommen van de binnenwandjes door de trillingen van de CV-ketel. Geluiden van het lage pitje, zeg maar. Ja, dat viel niet echt in goede aarde want ik had beloofd dat er mogelijk wel iets te horen zou zijn. En nu waren het de gewone geluidjes maar die hij amper kon horen en waar ze niks aan konden doen. Maar ja, het was een moeie zomerse ochtend en de buren hadden waarschijnlijk de deuren en de ramen open en niet de afzuigkap op de hoogste stand gezet. Maar ik dwaal af.

Waar het nu om gaat is dat van alle belanghebbenden er niet eentje is die een keer voorstelt om desnoods met een paar man een uurtje te komen luisteren. Tegen 4 uur in de ochtend is de mooiste tijd. Als we geluk hebben want soms, een keer per maand of zo, is het muisstil. Zal je net zien. Ook hun bazen zijn te lam om een keer met de vuist op tafel te slaan en een paar nachtdiensten in te lassen. Ik zorg voor de koffie en de uitsmijters en ze mogen om beurten op mijn bed liggen. Maar ja, ze plaatsen na veel vertragende bewegingen liever een luisterkastje om geluiden op te nemen teneinde aan te kunnen tonen dat de normen niet worden overschreden, dat ze gelijk hebben en dat ik niets kan horen omdat hun dat ook niet doen.

Deel dit: