Bed gaat wandelen door geluidshinder

Vreemder kan het bijna niet. Dat je bed gaat wandelen door de dreunende, bonkende, fluitende en krijsende geluiden in de slaapkamer. Af en toe staat mijn bed wel een halve meter verderop. Compleet met inhoud. En die weegt wat! Waar komen al die trillingen toch vandaan?

   De wandelende bedpoten vóór en na het gedreun en gebonk in de slaapkamer

Trilvloer
Mijn woning bevindt zich op de begane grond van een flatgebouw in een rustige buurt met weinig verkeer. Mijn slaapkamervloer is van prefab betonelementen met daarop geluiddempende en dampdichte folie en 6 mm laminaat. Na het leggen van het laminaat zijn alle spietjes braaf verwijderd. De vloer ligt er dus los in. Wel zitten de plinten er natuurlijk weer strak op gemonteerd. Niet overal maar je weet hoe dat gaat. Trillingen uit de wandjes worden dus overgezet op de vloer. En bij mij trilt er wat! Genoeg in ieder geval om mijn bed te verplaatsen.

Klankkasten
De scheidingswand tussen, of eigenlijk wandje, met 6 cm lucht tussen platen fermacel van 1 hele centimeter is een uitstekende klankkast. Het houten stijl- en regelwerk zit strak tussen het betonnen kader gemonteerd. Isolatiemateriaal in de wand of comprieband bij de aansluitingen? Nooit van gehoord. En voor zover het in het bestek staat dan? Bouwvakkers lopen niet de hele dag met het Bouwbesluit of de tekeningen onder de arm, zei iemand die bij mij namens de gemeente de zaak kwam bekijken.

Geluidslekken
De overige wanden bestaan ook uit wat dunne latten en gipskartonplaat. Zelfs de stevige muren die je rondom de ramen zou verwachten blijken opgebouwd te zijn uit een plaatje internit, broertje van eternit, wat latten en een stukje folie. Isolatie hoort er op papier echt in te zitten, wat ik betwijfel, en het afpurren van de kaders, als dat al is gebeurd, zorgt voor nog mooiere geluidslekken.

Schoonmoeder
Iedereen die een paar van mijn stukjes hier heeft gelezen weet dat we hier omkomen in het getril en gebonk van alle mogelijk installaties. De meest zullen zich op het perceel bevinden maar ook transformatorfabrieken en rioleringspompen of gasverdeelstations in de buurt kunnen er wat van. Zouden we deze trillingstechniek niet kunnen gebruiken voor een nieuwe revolutie in de transportwereld? Dat je krijsende schoonmoeder dan achter in de auto ervoor zorgt dat je niet meer naar het tankstation moet. Want wat trillingen met een bed doen kunnen ze ook met een auto of met een stel glazen.

Deel dit: