Bent u al bij een dokter geweest met uw vreemde geluiden?

Vroeger woonden de mannetjes en vrouwtjes die last hadden van hinderlijke geluiden zoals mechanische ventilatoren ver weg van de dorpen en steden. Diep in het Grote Woud of de Gonzende Moerassen.

Bezemsteelturbines
Ze waren meestal omringd door kraaien en zwarte katten en ze verplaatsten zich op een bezemsteel. Daarmee zwaaiden ze ook de hele dag in het rond om de geluiden te verjagen. Later in de geschiedenis werden ze ook wel windmolenjagers genoemd. Maar dat is een ander verhaal waar ik ooit nog wel eens over zal beginnen. Ze werden in ieder geval door alle dorpelingen en stadsen voor vreemde vogels aangezien die dingen hoorden die er niet waren. Maar misschien hoorden ze wel de engelen zingen en dat was ook vreemd. Ja, je weet het soms niet, hè. Dus werden ze bij verschil van godsdienstinzicht maar voor alle zekerheid op de brandstapel gezet of in de kokende olie geweekt. Dat is nu natuurlijk heel anders.

Duitse lagers
Als we tegenwoordig mannetjes en vrouwtjes horen beweren dat ze last van hinderlijke geluiden hebben vragen we eerst fluisterend of ze al bij een dokter zijn geweest. De meesten gaan dan braaf als een speer in de wachtkamer zitten bladeren in de Margriet van dienst en worden gestoord van de mechanische ventilator boven hun hoofd met zo’n kapot snerpend lager. Gelukkig weet niemand in deze samenleving meer wat een lager is of het zou iets Duits moeten zijn. Dan weten ze het wel en heel goed zelfs. De dokter, die ook niet weet wat een lager is, behalve dan van die Duitsers, schrijft dus maar een paar pilletjes voor. Plus nog een paar voor tegen de bijwerkingen. De geluidsgestoorden gaan braaf slapen en als ze nog iets mochten horen wordt de dosis gewoon weer opgehoogd. Vervolgens zie je allemaal doofgemaakte mensen met pilletjes achter de rollators of de winkelwagentjes rondschuiffelen en het probleem is opgelost.

Geluidafwijzers
Als je geen zin in een pilletje hebt krijg je het advies om ermee te leren leven. Dat betekent dat je dan net moet doen of je die hinderlijke geluiden niet hoort. Eventueel kun je daar een cursus voor volgen bij particuliere instituten of bij de Radboud in Nijmegen die er ook nog eens ruisfilterende danwel opwekkende oordingen bij verkopen. En als het via zo’n ziekenhuis gekocht wordt, inclusief cursus, betaalt de zorgverzekering misschien ook nog wat. Als je tenminste echte tinnitus hebt en dus niet knettergek wordt van alleen maar wat echt geluid dat ze uit kunnen zetten maar dat niet doen omdat er nooit normen worden overschreden.

Deel dit: