De alsmaar doorgaande nachtelijke geluidshinder van Sint Jozef, de schutspatroon van de doven

Het zorgcentrum Sint Jozef in Wijchen is al lange tijd de oorzaak van slaapverhindering bij de buren. Voor mij duurt die periode al een jaar, de tijd dat ik hier woon. Voor mijn buren moet dat nog veel langer zijn, de meesten wonen er al jaren.

De hoge fluittonen en suisgeluiden zijn hier heel duidelijk te horen. Op het eind van de opname komen er nog een paar luchtkanalen en afzuigkappen bij die nog harder tekeer gaan en een beangstigende herrie veroorzaken. Door de hoeveelheid luchtpijpen, er staan er een stuk of 10 bij elkaar op het dak, klinkt het op de achtergrond net of het ook regent. Deze helse geluiden zijn dag en nacht te horen en worden niet uitgeschakeld. Soms zijn er zeer korte onderbrekingen waarin het er wat zachter toegaat. Door het ontbreken van dempende omgevingsgeluiden is de herrie vooral gedurende de nacht niet om aan te horen.

Binnen hoor je deze geluiden anders. Er zijn tonen of frequenties die gedempt worden door de muren en die hoor je daarom wat minder. De hoge tonen blijven echter intact. Ook hoor je heel sterk de bromtonen in het lagere toonsegment. Mogelijk hoor je die sterker omdat er enkele andere tonen die je buiten goed hoorde en de bromtonen daar overstemden nu wat meer gedempt worden door de muren. Dat geeft de bromtonen daarmee alle ruimte.

Deze bromtonen worden vaak verwart met die van het LFG, het Laagfrequent geluid, dat diepe brommende geluiden veroorzaakt en moeilijker is op te sporen. Dit LFG wordt veroorzaakt door turbines en bijvoorbeeld kolk- of rioleringspompen. Maar ook windmolens kunnen er wat van, dus er staat de mensheid nog wel iets te wachten. Het LFG dat ik binnen hoor wordt niet alleen door de koelcompressor van Sint Jozef veroorzaakt maar ook door die van de Emté alsmede door de kolk- en rioleringspompen van de Gemeente Wijchen. Ik denk niet dat mijn simpele camera dit LFG registreert maar misschien wil iemand de ruwe geluidsopnamen eens door een goed analyseprogramma halen?

Deel dit: