De Boosdoeners: De rioleringen en de regenpijpen

Er zijn webwinkels waar je geluidseffecten kunt downloaden. Het geluid van waterdruppels die zo’n lekker galmend geluid in de riolering maken. ‘Water, druipend in een beker’ noemen ze dat of ‘grote waterdrops constant druipend in galmende ruimte’.

Galmende spelonken
Bij mij voor de deur zijn een paar putjes voor het regenwater tegen de stoeprand aangebouwd. Daar zit dan een soort kolk onder waar het regenwater van de straat inloopt en er komt mogelijk ook nog een rioleringsbuis op waar de regenpijpen van de woningen, de hemelwaterafvoer, op zit aangesloten. Bij regen veroorzaakt het druppelende of soms ratelende water mooie galmende geluiden in de overwegend holle kolken en buizen. Er zit meer lucht dan water in. Het klettert en klatert dan geluiden die je normaal alleen maar in enge kelders hoort van parkeergarages of fabrieken met van die enorme afvoerpijpen die overwegend leeg en hol zijn en dus mooi kunnen galmen. In de buurt staan natuurlijk ook de kolkpompen – ik denk dat ze zo heten – die het regenwater wegpompen naar de waterzuiveringsinstallaties. Die pompen maken geluid en door de grote en overwegend lege rioolpijpen galmt dat geluid dan samen met het klokkende en galmende geluid van de waterdruppels mijn oor in. Gewoon omdat mijn oor toevallig op de plek is waar dat geluid het mooiste en beste te horen is. Gratis geluidseffecten dus, ik hoef er niet voor naar een webwinkel met sound effects.

Bratwurstgeluiden
De geluiden die je hoort galmen door rioleringen ontstaan vaak doordat het stromende water wordt gehinderd door aangekoekte rommel zoals vet waardoor de hele zaak gaat wervelen en borrelen.  Zoiets gebeurt er bijvoorbeeld – maar dan niet met water maar met lucht – ook in die dunwandige luchtkanalen van de mechanische ventilatie waar voor het gemak ook maar de afzuigkap op is aangesloten die zo goed de vettige damp van de speklappen en de bratwurst naar binnen zuigt. Dat vet koelt af en en koekt dan net als in die riolering aan. Meestal in de bochten van die leidingen. En dan gaat het water of de lucht die langsstroomt aan het wervelen en veroorzaakt daardoor die mooie galmende en klokkend ruisende geluiden waar Het Orgelhuis zo beroemd door is geworden. Het beste kun je er naar luisteren op een plaats die boven de kruipruimte is gelegen waar die rioleringsbuizen doorheen lopen, zoals in een slaapkamer bijvoorbeeld. Let maar eens op. Bij regen heb je een concert en als het stopt met regenen druppelt het concert langzaam uit om tenslotte helemaal stil te vallen.

 

Deel dit: