De Boosdoeners – Ventilatieroosters

Je verwacht het niet, maar ook die onschuldig ogende ventilatieroosters kunnen een bron zijn van geluidshinder.

Stil maar
Daarom worden ze door sommige kenners ook ‘suskasten’ genoemd, omdat ze zo’n mooi sussend en suizend geluid maken als de wind er op staat. Jammer, maar een echte suskast is heel wat anders. Waar we het hier over hebben zijn veredelde vliegengaasroosters want die zijn goedkoper. In combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem (MV) is het helemaal feest. De MV zuigt dag en nacht de lucht uit de woningen en via de kieren in de deuren ook uit het trappenhuis en uit wat donkerder plaatsen in het gebouw.

Wat een drukte
Daardoor ontstaat er een onderdruk die echt interessante proporties aanneemt als alle buren de veredelde afzuigkap op de hoogste stand zetten. Dan wordt de lucht van buiten gillend en fluitend door die ventilatieroosters de trappenhuizen en andere gemeenschappelijke ruimten ingezogen. Vervolgens gaat de rit verder via spleten en kieren in de huisdeuren de woningen in.

Jaswerk
Die ventilatieroosters zijn meestal naderhand pas in de gevelbekleding van bijvoorbeeld het trappenhuis of de deuren naar de bergingen gejast. Je moet dit gefluit niet verwarren met het gefluit van de afdichtingsrubbers van ramen en deuren. Want die kunnen er ook wat van.

Zweeffluit
En als je dan nog in de gezegende omstandigheid bent dat jou woning voldoet aan de eisen van een Goed Orgelhuis, dan zit je echt gebakken. Dan nemen de kartonnen enkelplaatse gipswandjes de trillingen over en gaan staan resoneren dat het een lieve lust is. Omdat daar ter plaatse de luchtkolom, niet gehinderd door enige vulling zoals isolatie, tussen 2 van die plaatjes als een gek gaat resoneren, krijg je een prachtig diep brom- en dreungeluid waar die fluit dan bovenop zweeft.

Klepraampjes
Gelukkig zitten er geen ventilatieroosters in de ramen en deuren van de woningen van Het Orgelhuis. We mogen een deur openzetten of een klepraampje.

Deel dit: