De bouw van Het Orgelhuis 2

In deze artikelenreeks bespreek ik de beste manier om een echt Orgelhuis van Standvast te bouwen. Deze informatie is ook handig voor een beter begrip van de manier waarop je het meeste genoegen aan je contacten met je woningcorporatie, de gemeente en andere muziekliefhebbers kunt beleven.

Binnenwanden
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat als je een echt Orgelhuis wil hebben, je niet aan moet komen met lekkere dikke massieve binnenwanden. Van kalkzandsteenblokken bijvoorbeeld want daar krijg je maar die gezonde nivellering van huisvocht door. Dan wordt je vocht in huis in die wanden gezogen als er overdaad is en weer door de wanden afgegeven als de zaak te droog wordt. Kortom, daar gaat je hele geluidsbeleving door naar de knoppen. Klankkasten moeten we hebben. Zoveel mogelijk. De beste zijn dan ook die, welke lijken op een klankast van een gitaar. Dus wat latten waar aan twee kanten wat dunne plaatjes op zijn gespijkerd. Of zoals bij een goed Orgelhuis 7 cm dikke latten met aan 2 kanten 1 cm dikke fermacelplaten. Dat is gips gemengd met papiervezels of wat er maar gevezeld kan worden. Daar zit dus allemaal lucht tussen en dat heeft een goede klankkast nodig. Je kunt er straks bij de montage van leidingen en luchtkanalen nog iets extra aan mee geven door die leidingen strak door de wanden te trekken en er op te monteren zodat alle muziek van de installaties prachtig versterkt wordt. Spaart weer een versterker uit. Let op dat je er geen geluiddempende isolatie in aan brengt.

Gevelvullingen
De gevel is altijd een mooie plek om je ramen in kwijt te kunnen. Zorg ervoor dat ze niet gemonteerd zijn op een stevige ondergrond zoals een gemetseld binnenspouwblad. Dat is de binnenste schil van een spouwmuur. De buitenste schil is dan meestal metselwerk van echte stenen met voegen en zo. Nee, beter is het om voor het binnenspouwblad een soort klankkastsysteem te gebruiken dat we ook kennen van de binnenwanden van daarnet. Dus een paar latten, maar nu wel 2 cm dikker, waarop 3 mm internitplaat en aan de binnenkant een stukje folie van 0,2 mm dik waar een fermacelplaatje van 1 cm op zit. Dat is voldoende om die kozijnen stevig op vast te schroeven en je belemmert dan de doorgang van die mooie natuurgeluiden van buiten niet. Nou ja, doe er dan nog maar een plaatje steenwol in voor tegen de kou. En vergeet niet om de panelen in de kozijnen op te bouwen uit resoplan, datzelfde internit van hierboven, ze moeten er echt van af, een beetje steenwol en triplex en dan natuurlijk die folie van 0,2 mm niet te vergeten. Dat moet voldoende zijn om te garanderen dat niets de muziek van welk instrument dan ook kan tegengehouden. Zorg er wel voor dat je een gewone simpele afzuiginstallatie monteert zodat de internitvezels vrij het Orgelhuis in worden gezogen. Je moet er wel een paar jaar op wachten omdat ze eerst wat brokkelig moeten worden, maar dan heb je ook wat. Dit laatste was het beloofde lokkertje in het vorige artikel waarin ik schreef dat ik het over asbest zou hebben, bruine..

De volgende keer hebben we het over technische installaties die voor de mooie geluidseffecten in het Orgelhuis zorgen. Zonder technische installaties is er geen Orgelhuis mogelijk want dan zou je geheel afhankelijk zijn van je riolering.

Deel dit: