De bouw van Het Orgelhuis – De Centrale Verwarming

In deze artikelenreeks bespreek ik de beste manier om een echt Orgelhuis van Standvast te bouwen. Deze informatie is ook handig voor een beter begrip van de manier waarop je het meeste genoegen aan je contacten met je woningcorporatie, de gemeente en andere muziekliefhebbers kunt beleven.

Nadat we in de vorige artikelen in deze reeks de klankkasten van Het Orgelhuis hebben besproken gaan we nu wat dieper in op de instrumenten die voor het mooiste geluid zorgen.

De centrale verwarming
Naast de rioleringen en de mechanische ventilatie, zeg maar de afzuigkap, is de centrale verwarmingsinstallatie bijzonder geschikt om concertliefhebbers in vervoering te brengen. Wie kent er niet de volle ruisende fluittonen van een cv-installatie die bijna droog staat? Een beetje cv-installatie is ook begiftigd met enkele bijzonder handige tools voor een orgelbouwer. Zo heb je de brander, de waterpomp en de ventilator. En meer heb je ook niet nodig want zelfs apart zorgen ze voor voldoende ondersteuning van de blazerssectie. Een goede belegen brander bijvoorbeeld kan op z’n eentje al een honderdtal triangelspelers vervangen met dat heerlijke rinkelende geluid dat we zo goed kennen van Vivaldi.

Trillende Domina
Gelukkig hebben we in Het Orgelhuis een Domina. Nee, jammer genoeg is het een CV-ketel van Agpo, maar die kan er ook wat van. Vooral de ventilator, die op de meest verrassende momenten urenlang blijft doorblazen, zorgt voor aanhoudende spannende momenten. Er is niet aan te ontkomen, je moet er gewoon urenlang naar luisteren, zo mooi. Als de uitlaat verstopt zit of wat minder functioneert, begint ze helemaal te trillen. Vooral als ze samen met de brander en de pomp een triootje vormen en de complete bekleding mee begint te dreunen zodat ook de leidingen, de aan- en afvoeren en de klankkasten niet achter willen blijven, is het een genot om te luisteren.

De volgende keer zullen we het hebben over de Mechanische Ventilatie. Dat is voor een goed functionerend Orgelhuis het belangrijkste muziekinstrument. Hier komen die prachtige volle en hoge tonen vandaan die je oren kunnen ontharen.

Deel dit: