De Verdwenen Opzichters

Oudere bouwvakkers kunnen zich misschien nog wel herinneren dat er altijd onaangekondigd een echte Opzichter van de gemeente poolshoogte kwam nemen. Als een lopend vuurtje ging het dan rond dat Hij bij de uitvoerder in de keet zat. Snel werd er overal nog maar wat isolatiemateriaal tussen gepropt en de rommel van de steigers afgehaald.

Metselaars lieten de overtollige specie niet meer per ongeluk in de spouw vallen en er werden snel weer wat isolatieplaten in de binnenspouwbladen vervangen die wel handig hadden geleken voor thuisgebruik plus wat nieuwe dampremmende folie erop geniet. Want wee je gebeente als De Opzichter iets zou aantreffen dat niet door de beugel kon. Dan ging ‘de bouw plat’ en dus je baas failliet en jij naar de werkverschaffing van de gemeente.

Maar er waren ook bezoeken van opzichters waarbij iedereen gewoon doorging met het sluiten van de gevels ondanks de ontbrekende isolatieplaten, folie of spouwankers. Dan was ‘de opzichter plat’, dan had iemand hem een fles jenever gegeven of een nummerrekening in Zwitserland. Meestal waren dat andere opzichters die ingehuurd werden door de opdrachtgever en niet meer van de gemeente kwamen omdat ze daar wegbezuinigd waren of vervangen.

Door ingenieurs van een tomatenveredelingsuniversiteit. Ja, die in Wageningen bijvoorbeeld. Die worden allemaal handhavers genoemd. Maar eigenlijk zijn het Afvinkers. Dat zijn mensen die van hun baas, de gemeente, de opdracht krijgen om iets te handhaven maar niet precies weten wat dat is en dus maar gaan kijken of er een vergunning voor iets is afgegeven en zo ja dan is het dik in orde en kunnen ze er een vinkje bij zetten. Om even als een echte opzichter op dat bouwwerk te gaan kijken of datgene wat er in zo’n vergunning staat ook daadwerkelijk is gebouwd of in het bouwwerk is aangebracht komt niet bij ze op. Heeft ook geen nut want het enige dat ze van de bouw weten is landbouw. En vervolgens gaan ze op de stoel van het Gemeentebestuur zitten en sturen een afwijzing aan degene die een handhavingsverzoek heeft ingediend. Waren die ouwe opzichters er nog maar.

Deel dit: