Een van de daders van Het Orgelwijk is bekend

Het is nog stikdonker als ik mijn woning weer nader. Het geluid van de mij zo bekende eeuwigdraaiende centrifuge wordt steeds sterker. Dit is wat ik binnen ook hoor. Alleen dan wat feller, lijkt het.

Als de GGD het zegt
Tegen kwart voor 5 is het niet meer te harden. Mijn oren staan te klapperen door de dreunende centrifuge die op hol is geslagen en de krijsende kapotte afzuigkap ergens in de buurt. Uren is het ding al aan het draaien terwijl ik de hele tijd half in coma van vermoeidheid heb geprobeerd om het geluid te negeren. Dat adviseert de GGD altijd dus het zou moeten helpen. Ik heb daar andere ervaringen mee.

Blazende schoorstenen
Ik doe de stoute schoenen aan en ga een rondje in de buurt maken. Op de parkeerplaats achter hoor ik duidelijk het blazende geluid van een afzuigkap die op de hoogste stand staat uit de metalen schoorsteen van een van de achterburen komen. Kennelijk wordt dat door dat blikken ding op het dak van mijn flat opgepikt en al resonerend via de met eveneens blikken kanalen gevulde leidingschacht richting mijn woning getransporteerd. Hoe hebben ze het kunnen bedenken, een blikkerige schoorsteen gevuld met blikkerige luchtkanalen.

Afzuigkapgeluiden
Ik loop verder. Het is nog donker. En het is nogal genant als je verkleed als krantenjongen zonder kranten je rondje loopt. Nee, ik loop nog net niet te fluiten. Het centrifugegeluid is nu niet meer te horen. Daarnet bij mijn woning, aan de voorkant, nog wel. Ik loop nu over de Muntweg, de straat achter de flats, en het geluid van dolgedraaide afzuigkappen wordt weer sterker. Een van de metalen schoorstenen bij mijn overburen in de Daalderstraat om de hoek geeft de afzuigkapgeluiden van de mechanische ventilatie door.

Blikken orkaan
Dan loop ik in de Florijnstraat helemaal achteraan in mijn wijk van metalen schoorstenen tegen de luidruchtigste dader aan. De tweede of derde schoorsteen van achter laat een oorverdovend geluid horen. Kapot lager van een afzuigkapventilator of een ventilator die tegen een metalen pijp aan blijft lopen. In ieder geval klinkt ook het geluid van een soort kleine orkaan die door de blikken luchtkanaal en schoorsteen wordt geblazen. Het hele zaakje maakt een herrie die zeker 10 keer luider is dan dat wat ik op korte afstand van mijn woning buiten hoor.

Het Orgelwijk
Als ik dichter bij mijn woning kom hoor ik het brommende geluid sterker worden. Afkomstig van centrifuges of andere turbines ergens in de wijde omgeving. Gek eigenlijk dat ik die geluiden kan opsporen zonder de daartoe vereiste computer met speciaal Kastje van Peutz. Gewoon door even rond te lopen ontdek je dat je niet alleen in Het Orgelhuis woont maar ook in Het Orgelwijk.

Deel dit:

2 Replies to “Een van de daders van Het Orgelwijk is bekend”

  1. Beste,….

    Maar wat kan ik er aan doen als ik overlast hebt en de boosdoener in de buurt wil niet naar mijn klacht luisteren?
    Hoor het graag want bij mij gaat het geluid dag en nacht door, kan er niet van slapen.

    1. @CW.reijm
      Wat is dat voor een boosdoener? Buren of fabriek? Een heleboel mensen kunnen trouwens het geluid dat wij horen niet waarnemen.

Comments are closed.