En eeuwig roffelen de droogtrommels

Het lijkt op het geluid dat door een grote moeizaam draaiende droogtrommel wordt gemaakt. Maar dan niet een kwartier of een uur maar bijna de hele nacht door. Soms zijn er enkele rustige momenten. Die duren een paar minuten of zelfs een paar uur. Ook overdag is het meestal stil. Alsof de droogtrommels wachten tot jij je koffer in duikt om vervolgens vol op het orgel te gaan. Om je oren te laten flapperen en je een knallende hoofdpijn te bezorgen.

De oorzaak van dat droogtrommelgeluid is bij de fans bekend. Dit is het geluid van machines, pompen, gasverdeelstations en alles wat maar trillingen kan veroorzaken die niet alleen door de grond tot u komen maar ook nog eens flink versterkt worden door resonerende kartonnen gebouwen, rioleringen en andere transportleidingen. En als je dan op de begane grond boven een mooie holle kruipruimte woont ben je de eerst aanwezige om van dit prachtige droge geluid te genieten.

Een deel van dit geroffel en gedreun wordt veroorzaakt door de technische installaties op het perceel in combinatie met mooie holle wandjes van karton en een beetje gips die prachtig  gaan resoneren. Ook leegstaande woningen om je heen galmen prachtig mee. Maar ook dat geluid droogt soms op. Mogelijk dat de andere bewoners op dit perceel hun installaties dan uitzetten. Of dat de thermostaat reageert op dalende temperaturen en dus de CV-ketel aan het werk gaat.

Bovenop dit doffe dreunende droogtrommelgeluid hoor je dan ook nog een hoog vibrerend geluid. Metalig, alsof er een lager nodig gesmeerd moet worden en al een paar eeuwen geen druppel olie heeft gezien. Net als de politiek, die al jaren zit vastgeroest en er geen fluit aan wil doen.

Deel dit: