Fluitende riolen

Wat de oorzaak is weet ik ook niet maar gelukkig gebeurt het meestal ’s nachts. Het geluid van de altijd aanwezige droogtrommel wordt steeds harder overstemd door een fluitend geluid dat door de hele woning en de belendende entreehal van de flat te horen is. Soms komt er ook een zachter gefluit uit de standpijp van de waterafvoer voor de wasmachine die in mijn badkamer staat. Daar gooi ik dan maar weer een beetje water in om de stankafsluiter, de zwanenhals, weer te vullen. Die is op een onverklaarbare manier weer droog gaan staan.

Ik lees wel eens dat die stankafsluiters droog gaan staan door de werking van de mechanische ventilatie waardoor er een onderdruk in de woning heerst en die zwanenhals wordt leeggezogen. Wie zal het zeggen? Het zou kunnen doordat de afzuiging via de wasbak en het doucheputje het water in de stankafsluiter naar binnen zuigt. Het riool in dus. Maar goed, nu weet ik nog niet waardoor die helse fluitende geluiden ontstaan die met of zonder zwanenhalsgedoe optreden.

Dit geluid doet het meeste denken aan het stromen van water of gas door een transportleiding waarin aanhechtingen zorgen voor wervelingen. Daardoor krijg je dan een soort suizend fluitend geluid. Moeilijk te omschrijven. Maar misschien kunt u mij verder helpen?

Deel dit: