Geen bal op de TV

Omdat je na honderden nachten met klapperende oren er langzaam achter komt dat er niets zal veranderen en je dus morgen weer loopt te tollen van de slaap, ga je om 9 uur maar naar bed. Voorslapen noemde mijn grootmoeder dat. Al slaap je niet dan rust je toch. En er was toch al geen bal op de TV.

Bedgymnastiek
Verbazingwekkend hoe vaak een mens zich van de ene op de andere kant draait omdat hij denkt dat die andere kant misschien toch wel lekkerder lag dan die waar je nu op ligt. En dat je op die andere kant misschien sneller in slaap valt. Op de rug dan maar proberen. Zal ik een stukje gaan schrijven over de geweldige voordelen van bedgymnastiek met sierlijke draaibewegingen? Andere kant dus maar weer.

Wattuh?
Watje in een oor. Watje in allebei de oren. Helpt niet tegen het doffe dreunende lage geluid als van een eeuwig draaiende droogtrommel. De hoge vibrerende geluiden die uit het riool lijken te komen worden wel iets gedempt. En al draaiend probeer je nergens naar te luisteren. Had je misschien toch beter die gratis ruis-CD, aangeboden door uw GGD, kunnen bestellen? Maar ja, dan had je daar weer niet van kunnen slapen en had de grond bezaaid gelegen van de in stukken getrapte plastic zooi.

Een uur later schrik je wakker van de stilte. Alleen met veel fantasie denk je nog iets te horen. Niks dus en je schrijft op je notitieblok maar weer de tijd van de waarneming op met de waardering 0,5. Dat betekend dat ik het niet zeker weet. Dat noteren van de door mij waargenomen geluidssterkte of -druk doe ik meestal als ik wakker wordt of als ik niet in bed lig, als ik in de slaapkamer moet zijn. Ook als ik in de woonkamer horendol van de geluidshinder wordt ga ik het opschrijven.

Duikbootadmiraal
Met een gelukzalige glimlach om mijn lippen val ik weer in slaap. Het geluk is echter, zoals altijd, niet van lange duur. Een uurtje later wordt ik ruw gewekt uit mijn droom. Ik droomde dat ik waarschijnlijk duikbootkapitein was en zelf de hele binnenkant van de duikboot aan het isoleren was tegen de dreunende klanken van brommende walvissen en het hoge gekwetter van dartelende dolfijnen.

Dus daar wordt je wel wakker van want dat is hard werken. Half twaalf wijst de klok en inderdaad, ik schrijf windsterkte 3 voor de walvissen en 4 voor de dolfijnen op. Tien minuten later heeft iedereen die maar iets betekent in de geluidshinderindustrie zijn of haar motoren, pompen, turbines en transformatoren gestart. Dat gaat dan door tot een uur of zes in de ochtend waarna het zeer geleidelijk weer afneemt. Ze krijgen van mij een waardering van walvis 4 en dolfijn 5, dus dat is ongeveer een dolfijn die tekeer gaat als een straaljager.

Hoor eens of je iets hoort en als je iets hoort niks horen
Om een uur of 9 in de ochtend kan het dan weer rustig zijn maar het gebeurt veel vaker dat ze even zijn gaan schaften om met hernieuwde moed er weer flink tegenaan te gaan en door te knallen tot ergens tegen de middag. Gek eigenlijk dat de leveranciers, de adviseurs en de controleurs van het product ‘huurwoning’ nooit op mijn uitnodigingen ingaan om te komen luisteren naar de muziek. Ze komen, als ze al komen, alleen op die momenten dat ze zeker weten dat er niks te horen valt. Maar ja, dan slaap ik want er is toch geen bal op de TV.

Deel dit: