Geluidenlogboek van Het Orgelhuis augustus 2013

Hieronder staan wat indrukken die ik gedurende deze periode heb genoteerd in een poging de bron van de geluidshinder op te sporen. Er zijn in diverse periodes geen meldingen in dit logboek geplaatst omdat ik afwezig was of er geen zin in had. Maar ook omdat er beloftes waren van de verhuurder Standvast Wonen om de zaak op te lossen. Of ik was in afwachting van een bezoek of een beloofde afhandeling door de professionele luisteraars van diverse instanties.

7-8-2013 Geluidshinder is in de afgelopen weken bijna niet hoorbaar geweest. Mogelijk door het droge weer en de ‘goede’ windrichting, niet zijnde uit het oosten. Soms wat zacht hoorbaar gepiep en gerinkel zoals in eerdere berichten omschreven. Meestal na 5 uur in de ochtend. Misschien dat er iemand thuiskomt en de afzuigkap aanzet. Per vandaag is de situatie veranderd. Ook overdag is de geluidshinder hoorbaar. Ergens afgelopen nacht begonnen. Misschien omdat er nu een oostenwind staat en het heeft geregend?

23-8-2013 Weer als vanouds. Diepe brom die nauwelijks door de oor-wasbolletjes wordt getemperd. Hoge tonen van een soort rinkelend dieselgeluid dat enigszins wordt gedempt door de oordopjes. Beengeleiding. Af en toe fluitend geluid bij de rechter buurman hoek Daalderstraat als hij mogelijk de afzuiging aanzet. Of hij was aan het stofzuigen?

25-8-2013 Er komt de hele dag al een hoge pieptoon uit de intercom bij de entreedeur van de gemeenschappelijke hal. Tot ca 23.00 uur geen hindergeluid. Alleen de bekende zachte bromtoon. Daarna hardere bromtoon en het rinkelende/piepende hoogtonig geluid dat ook zacht buiten rond het gebouw te horen is. Botgeleiding. Buren gaan naar bed en zetten wegens de vochtige warmte of rooklucht de afzuiger harder en de deur dicht. Afzuiger zuigt onderdruk in de woning waardoor lucht moet worden aangevuld van buiten. Deze stroomt door slechte of lekke rubbers van draaidelen en kieren en gaten en veroorzaken fluitgeleid. Ruiten, want dubbelglas, gaan mee resoneren?. Geen ventilatieroosters in de woningen, wel kleine klepraampjes die open gezet kunnen worden. Fluitende ventilatieroostertjes in het trappenhuis.

26-8-2013 Ca. 01.30 Hoog piepgeluid binnen en ook buiten, rond het gebouw.

27-08-27 Overdag geen hinder behoudens standaard bromgeluid. In de nacht wakker om ca. 02.00 met scherp piep en fluitgeluid. Is de hele nacht doorgegaan. Bij terugkomst om 10.30 uur is geluid over en alleen nog zacht waarneembaar.

Deel dit: