Geluidenlogboek van Het Orgelhuis oktober 2013

Hieronder staan wat indrukken die ik gedurende deze periode heb genoteerd in een poging de bron van de geluidshinder op te sporen. Er zijn in diverse periodes geen meldingen in dit logboek geplaatst omdat ik afwezig was of er geen zin in had. Maar ook omdat er beloftes waren van de verhuurder Standvast Wonen om de zaak op te lossen. Of ik was in afwachting van een bezoek of een beloofde afhandeling door de professionele luisteraars van diverse instanties.

4-10-2013 Opvallend is het krijsende geluid als je het oor dicht bij de opengedraaide ventielen van de luchtkanalen in de keuken en badkamer houdt. Alle kanalen zitten vol met aangekoekt vet of andere rommel. Buren zeggen dat ze bij het koken nooit de afzuiger gebruiken maar de tuindeur open zetten. Hebben ze dit ook al vastgesteld, deze aankoek? In de bestekken van de aanvraag bouwvergunning staat overigens dat er een afzuigkap gemonteerd is en dat het systeem een wtw-systeem moet zijn en de scheidingswandjes van stijl en regelwerk plus 10 mm fermacel zijn zonder isolatie.

8-10-2013 Mogelijk door het galmeffect in de leegstaande woning hierboven en misschien zelfs door dat van de leegstaande woning om de hoek lijkt de geluidshinder sterker te horen. Klepraampjes staan bij die woningen open. Als de thermostaat dan op 19 graden staat en de temperatuur daalt ’s nachts blijft de ketel branden. Kan de oorzaak zijn.

10-10-2013 Geluiden zijn nu ook vaak overdag en luider te horen. Overdag een dutje doen om bij te slapen lukt opeens niet meer door het aanhoudende lawaai. Door overdag dalende temperaturen en hoogstaand thermostaat in lege woningen? Lege woningen fungeren nu als een prachtige klankkast met versterking. Viel eerst niet op omdat ik dacht dat het de ventilator van de computer was.

15-10-2013 Dame met auto van Standvast heeft kennelijk de klepraampjes in de lege woning boven mij dicht gemaakt. Kan niet vaststellen of het geholpen heeft dat de cv-ketel daar door mogelijk hoogstaande thermostaat ivm open raaampjes en zakkende temperaturen niet meer zo raast. Blijft wel de galm van zo’n compleet lege woning.

16-10-2013 Vanaf 4 uur of zo gewekt door een teringherrie. Kon niet meer in slaap komen. 4.30 maar opgestaan en stukje geschreven. Dit is al een paar dagen aan de orde. Tussen 6 en 6.30 was er zo leek het iets minder lawaai. daarna weer vol op het orgel. Om 9.00 normaal nachtelijk hindergeluid. Toch geprobeert om een beetje op de bank bij te slapen. Van vermoeidheid in slaap gesukkeld tot 11 uur. Geluid blijft nu overdag net zo luid als ’s nachts. Dus niet te harden.

18-10-2013 Om 5.30 is het weer bal. Luide zware dondergeluiden begeleid door stotterende hoge geluiden. Wordt minder rond 8.30 dus toen maar weer het bed opgezocht. Was redelijk te doen. Geslapen tot 11 uur. Er rest nu voorlopig het normale wat gedempte hindergeluid dat ik vroeger alleen ’s nachts hoorde maar nu zelf onder invloed van omgevingsgeluiden ook overdag. Meest opvallend is het sterker geworden brom- of dreungeluid.

27-10-2013 Donkere centrifugegeluiden en hogere pieptonen waren in de afgelopen dagen dag en nacht hoorbaar. Zeer sterkt tussen ca. 22 uur tot de volgende ochtend ca. 9 uur. Lijkt nog sterker te zijn bij regen. Harde wind is duidelijk door de kanalen van de mechanische afzuiging te horen en veroorzaakt andere en hopelijk  tijdelijke hindergeluiden. Onmogelijk om de in de nacht tekort gekomen slaap overdag in te halen omdat de nachtelijke geluiden ook dan dominant aanwezig zijn.

28-10-2013 In de voorbije nacht was het weer feest. Behoudens het brommende dreungeluid en het hoge piep- en fluitstaccato is er de laatste weken ook een zwaar der schurend geluid als van een vermoeide cv-brander die staat te rammelen.
Om ca. 11.00 is het relatief muisstil geworden. Misschien komt dit door de harde wind die om de schoorstenen waait en de aan- en afvoerkanalen als een organist bespeelt waardoor de onderliggende geluiden worden ‘weggedrukt’.

29-10-2013 Net als in de afgelopen dagen was het vanaf 4 uur weer bal. Maar opgestaan en aan de koffie en het werk gegaan. Sterk bromgeluid waar zoals gebruikelijk een hoge schurende en fluitende staccatotoon bovenop ligt.

Om 20.00 uur ontwaak ik uit een inhaaldutje op de bank. Terwijl het voor zover ik het weten kan de laatste uren redelijk stil is geweest hoor ik het brommende geluid van ‘mijn’ geluidshinder zachtjes op de achtergrond. Het wordt steeds luider en ik voel zelfs geluidsdruk in de oren. Er komen op dat ogenblik enkele mogelijk wat zwaardere auto’s door de straat. Als ze voorbij zijn wordt het geluid weer heel zachtjes hoorbaar. Laagfrequent geluid, veroorzaakt door verkeer hier in de buurt?

In dit verband viel het mij in dat ik enkele maanden of nog langer geleden, verdeeld over enkele weken,  een soort ‘knallen’ in het gebouw hoorde. Niet van die warerslagknallen in de waterleidingenleidingen van het pand waar de huisbaas ook nog steeds geen fluit aan heeft gedaan, maar echte harde knallen, alsof er een zwaar bouwdeel met een knal in het gebouw verschuift en weer vast op z’n plaats valt. De hele tent trilde. Kunnen dit door een toegenomen verkeersdruk in de buurt of door andere oorzaken nieuwe zettingsactiviteiten van het gebouw zijn. Omdat er iets in de betonelementen scheurt. Een effect van voortschrijdende betonrot? Mijn vloer bij de balkondeur is tenslotte ook door zetting, betonrot, verzakking of wat dan ook, gebroken.

Deel dit: