Geluidshinder door Orgelhuizen groter dan door Laagfrequent Geluid

Duizenden mensen worden horendol van de piepende, brommende en dreunende geluiden die vooral gedurende de nacht hun leven tot een hel maken en hun gezondheid onherstelbare schade toebrengen. Maar gelukkig is er een mooie katvanger voorhanden.

De Boosdoener
LFG, laagfrequent geluid, is voor velen de grote boosdoener, die zorgt voor onverklaarbare geluidshinder in de woning. De verhuurders en de handhavers van de overheid zijn er maar wat blij mee, want er is weinig over bekend, nauwelijks jurisprudentie en de dader is moeilijk, of beter, niet te traceren. Het kunnen bijvoorbeeld zo maar machines op meer dan 50 kilometer afstand zijn. Prachtig dus als dooddoener, of om het bos ingestuurd te worden om te verdwalen. Maar is dat allemaal zo? Is dat LFG de dader?

Neem maar een pilletje
Mensen die hinder van LFG hebben wordt geadviseerd om er maar mee te leren leven, een cursus te gaan volgen om het los te laten en ergens anders op te focussen of een ruis-CD aan te schaffen. Gratis verstrekt door uw GGD. De meesten gaan verhuizen of leggen zich er maar bij neer. Of ze stoppen ’s nachts een paar oordoppen in het hoofd en trekken er een bivakmuts overheen. Big Pharma lacht zich ook al een bult door de enorme omzet aan slaappillen. Liefst zo zwaar mogelijk om eindelijk eens rustig te kunnen slapen zonder al dat gedreun, gebrom en gepiep.

Als je het niet kunt horen is het ongevaarlijk
De meeste mensen horen het door gehoorafname niet, veroorzaakt bijvoorbeeld door het ouder worden of, vooral bij jonge mensen, door harde muziek. Maar ook bij deze onbewuste blootstelling aan geluidshinder worden het gehoor en meestal ook de relevante gebieden in de hersenen beschadigd. Wetenschappelijke publicaties op dit terrein verhalen over stress, hart- en vaatziektes en hersentumoren. Dus misschien toch iets om wat beter naar te kijken.

Kippenhokbouw
Mijn conclusie, na het lezen van talloze publicaties op het internet van specialisten op het gebied van bouwkunde, technische installaties, geluidsisolatie en geluidshinder, is dat er een zeer groot deel van de hinder veroorzaakt wordt door rammelende, piepende en fluitende installaties in de gebouwen zelf. Een en ander wordt nog versterkt door de ongeïsoleerde kippenhokwandjes in samenwerking met het trillen en brommen van het laagfrequent geluid.

Telkens weer
Zonder dat LFG zouden die technische installaties beduidend rustiger zijn omdat ze door die trillingen niet nog extra aan het piepen, rammelen en brommen worden gebracht. Dat laagfrequent geluid, LFG, is dan weer afkomstig van installaties die in de omgeving, met vergunning van de overheid, dat dan weer wel, staan te dreunen en te doen. Net als met het asbestverhaal zullen de politici ook hierover iedere 20 jaar een motie indienen dat het over 20 jaar gebeurd moet zijn met die herrie. En dat dus telkens weer.

Deel dit: