Geluidshinder wordt door je oren harder gezet als je niet reageert

Je wordt met trillende oren wakker van de geluidshinder. De geluiden van brommende motoren en snerpende ventilatiepijpen zijn in het afgelopen uur steeds harder gaan klinken. En dat is je eigen schuld.

Dat geluidshinder na enige tijd harder gaat klinken komt doordat jij niet op de waarschuwingen van je gehoor reageert. Je gehoororgaan is een autonoom werkend systeem dat oorspronkelijk bedoeld was als beveiligingssysteem. Dat spitste de oren als de baby huilde, het lief zoete woordjes ging fluisteren of de sabeltandtijger op zacht sloffen jouw richting in kwam sluipen. Als je dan niet snel genoeg reageerde ging je gehoororgaan zelf tot de aanval over. Je drempel om bijna onhoorbare geluiden te horen werd met 20 of 30 decibel verlaagd dus daar werd je echt wel wakker van.

Je was dan bijvoorbeeld in staat om een mier te horen lachen. Niet dat je daar iets aan had maar het resultaat was wel dat jij niet in die teringherrie bleef liggen op je berenvellen maar als een speer je grootste knots pakte om de elektromotoren en afzuigkappen van die tijd helemaal tot gort te slaan. En als die dingen iets te groot waren ging je op de vlucht. Want dat doen mensen, die vechten of vluchten. Tegenwoordig denken de geleerden dat je nog een derde weg hebt en dat is de vijand of het gevaar stuk lullen met een bezwaarschrift.

Informatie over Hyperacusis

 

 

 

 

 

Deel dit: