Geluidsopnamen

Om de prachtige nachtgeluiden voor het nageslacht en mogelijk andere muziekliefhebbers te bewaren heb ik geluidsopnames gemaakt. Eerst met een eenvoudige microfoon met mengpaneel  en later met de Roland R-05 om ze vervolgens voor iedereen die wil horen op het internet te plaatsen.

Zelf geluid opnemen
De meest recente geluiden zijn opgenomen met de Roland R-05 die ook gebruikt werd door een lid van de Vereniging Leefmilieu (even scrollen) die een handleiding maakte  (PDF) om zelf Laagfrequent geluid op te nemen en te analyseren. De ruwe en dus ongefilterde WAV-files kun je het mooiste afluisteren met een goede koptelefoon omdat de speakertjes van je computer hun beperkingen heben. Denk wel aan het volume en laat je niet bang maken door een paar hele enge geluiden die er tussendoor te beluisteren zijn. Dat zijn mijn ingetogen gehijg, rommelende buik of besturingsgeluiden van het apparaat en mijzelf. Om de zeer lage tonen nog beter te kunnen beluisteren moet een en ander nog gefilterd worden. Staat allemaal in de handleiding. De geluidskwaliteit van de onderstaande opnamen is geweldig maar je hoort soms ook wat bijgeluiden, zoals de vogels. Niet echt storend dus ik denk dat dit al een goed begin is om Laagfrequent geluid de huiskamer bij iedereen in te krijgen.

Standaardschuldige
Je hoort bij deze ongefilterde opnamen altijd een heleboel ruis. Dat is de kakefonie aan trillingen en geluiden die onder andere door apparaten en machines in de omgeving worden geproduceerd. Als ze lang aanhouden wordt je er horendol van, je slaapt niet meer en gaat aan alle verdachten boze brieven schrijven. Achter die mooie geluiden hoor je het Laagfrequent geluid, die mooie donkere brom, dat lage gefladder en gedonder en dat alsmaar door, op een en dezelfde monotone deun. Wat tevens het lievertje is van de overheid, omdat niemand er iets aan kan doen waardoor ze daar een mooie standaardschuldige aan hebben. Gelukkig lijkt het erop dat er veel mensen doof zijn want anders waren de tochten met hooivorken, hesjes en toeters niet te overzien geweest.

Huis- tuin- en keukenmicrofoon
De oudere opnames zijn gemaakt met een geleende microfoon. Ik denk dat het een gewone microfoon was en dus niet zo’n geavanceerd apparaat waarmee geluidshinderrapportfabrieken de kost verdienen. Geluidskastjes die meer geschikt zijn voor het registreren van geluiden waar wij als geluidsgehinderden niets aan hebben.  Je hoort in deze opnames een heleboel geruis dat uit de opname gefilterd zou moeten worden. Achter dat geruis hoor je de brommende, dreunende en piepende tonen waar ik het hier op deze website over heb. Vaak is het maar heel zachtjes te horen en dat komt door de instellingen van het mengpaneel. Daar heb ik geen kaas van gegeten. Jammer dus, maar dit is mijn opname en daar moet u het dus mee doen.

Knikkers in een zinken emmer
Hieronder staat de link naar een klein deel van de opnamen, die ik van de nachtelijke en soms overdagse concerten heb gemaakt, ongesorteerd onder elkaar. In de oorspronkelijke versie van deze pagina had ik bij elke opname mijn technische of muzikale opmerkingen geplaatst. Bijvoorbeeld over de mooie sonore opgewonden doch ingehouden CV-ketel die zich tussen de bassende bassen wringt. Of een opmerking dat er op de helft van het fragment het duidelijke enthousiasme te horen is van de fluitende kopersectie of dat er een spelend kind te horen is dat onophoudelijk een lading knikkers in een zinken emmer smijt. Ik onthoud mij hier echter nu van veel commentaar en geef slechts inhoudelijke info. Echte muziekliefhebbers hebben zelf wel gevoelige oren.

De meeste opnamen die ik heb gemaakt zijn op Clypster gezet en kunnen daar beluisterd worden. Gebruik een koptelefoon wegens de beperkingen van de speakertjes van je computer en denk om de volumeknop, hou die bij de hand.

Klik hier om naar Clypster te gaan.

Deze pagina is in bewerking