Gelukkig werd het Laagfrequent geluid uitgevonden

Miljoenen mensen hebben iedere nacht last van geluiden die door technische installaties in hun omgeving worden gefabriceerd. De oorzaak is dat er door belanghebbenden destijds kosten nog moeite werden gespaard om maar zo min mogelijk aan het woonplezier en de gezondheid van de bewoners te besteden. De huidige verhuurders en handhavers weigeren hier nog steeds iets aan te doen.

De Zondebok
Gelukkig werd het Laagfrequent geluid, LFG, ontdekt om de zondebok uit te hangen. Dat is geluid in het spectrum tussen ongeveer 20 en 125 dB. Zeer zware doffe dreun- en bromgeluiden dus. Die geluiden zouden afkomstig kunnen zijn van machines en installaties die tot wel 50 kilometer verwijderd van de plaats waar de hinder wordt ervaren in werking zijn. Moeilijk, zo niet onmogelijk om de bron exact vast te stellen en er iets aan te doen.

Vergunningenregen
Om kort te gaan werden nu alle hinderlijke geluiden, van zowel lage als hoge tonen, gemakshalve maar bij het Laagfrequent geluid ondergebracht. Geweldige uitvinding dus, dat Laagfrequente geluid. Maar om nu te voorkomen dat er opeens niks meer te horen viel werd er een tzunami aan vergunningen afgegeven aan bedrijven die turbines, pompen, puinbrekers en tegenwoordig het nieuwste geluidssnufje, de windmolens, wilden gaan exploiteren.

Handboek geluidsbeschermers
Dat had als voordeel dat men nu in de gehele keten van woningcorporaties, gemeenten en overige overheidsdiensten gebruik kon gaan maken van de katechismus voor afhandelaars van geluidshinderklachten. Iedereen had nu hetzelfde verhaaltje en exact hetzelfde draaiboek. De strekking van het verhaaltje is dat niemand het kon zien aankomen de bron van het geluid niet op te sporen is en dat het slachtoffer er maar mee moet leren leven en dat ze een ruis-cd kunnen aanbevelen.

Bankencrisis
Velen hangen daarop moedeloos de muts maar in de wilgen, kopen slaappillen of komen in het gekkenhuis terecht. Alle banken in stads- en dorpsparken zijn inmiddels ’s nachts al bezet, sommigen slapen zittend op de wipkippen en ik zie iedere avond slapelozen met caravans en bungalowtenten hun nachtrust daar opzoeken. Die met dat kleine groene eenpersoons tentje met die grote ventilator op het dak, dat ben ik.

Deel dit: