Glazen gaan wandelen door geluidshinder

Je gelooft het niet maar geluidstrillingen zorgen voor de verplaatsing van alle mogelijke voorwerpen. Complete bedden bijvoorbeeld, die met het gewicht van een slanke vent van 3 meter lang aan de wandel gaan.

Veters uit je schoenen
Al een paar keer heb ik wat karaffen die boven op mijn keukenkastjes staan weer verder van de rand vandaan naar achter moeten zetten. En een week of zo later stonden ze weer op het randje. Vreemd dacht ik, maar misschien komt het door de afzuigkap die de veters uit je schoenen zuigt. Of de waterslag die ik een keer of vijftig per dag door het gebouw hoor knallen. Of de magnetron natuurlijk want ik sta tegenwoordig nergens meer van te kijken.

Trillen maar
Maar nu is het raadsel opgelost. Tijdens het vullen van de waterketel hoorde ik plotseling uit een van de keukenkastjes een bonkend geluid. Tot mijn verbazing was er een glazen schoteltje, dat ik boven op een eveneens glazen theekopje had gezet, vanaf gevallen. Het theekopje met schoteltje staat helemaal achteraan en is omgeven door eveneens een hele serie kopjes die bijna nooit gebruikt worden. Het is er dus niet afgevallen door het er vanaf te stoten met een ander kopje. Ingewikkeld verhaal maar het komt gewoon door trillingen, geluid, geluidshinder, laagfrequent geluid, daar komt het door.

Tenminste, als ik de wetenschappers van de Universiteit van Tokio mag geloven, en dat doe ik dan maar.

Deel dit: