Grote daders kleine daders

Ik heb natuurlijk, net als vandaag, al vaker tegen een uur of 4 in de ochtend een rondje door de buurt gemaakt. Daarbij stelde ik telkens vast dat er nogal erg vaak een hels stofzuigergeluid uit de metalen schoorstenen en dito dakkappen komt. En dat die geluiden wel heel erg lijken op de geluiden waar ik horendol van wordt.

De Katvanger
Bij klachten over brommende en dreunende geluiden wordt meestal het Laagfrequent geluid (LFG) als boosdoener aangewezen. Volgens de handboeken van de professionele geluidshinderontkenners van de overheid en de woningcorporaties is er niets, maar dan ook echt niets aan te doen. Want die geluiden hebben misschien wel een bron die 50 kilometer verderop staat te centrifugeren. U moet er mee leren leven en de GGD heeft wel een ruis-CD voor je.

Dakventilatorfluisteren
Als je echter even door de buurt sjokt blijken die bronnen dichterbij te liggen dan de pappers en nathouders beweren. Nagenoeg dezelfde soort geluiden waar jij meestal ’s nachts, maar tegenwoordig steeds meer ook overdag, horendol van wordt en waardoor er op termijn een heleboel gezondheidsproblemen zullen ontstaan, zijn dan ook buiten duidelijk hoorbaar. Maar dan een paar standjes harder. Ze zijn onder meer afkomstig van de dakventilatoren en zoemende schoorsteenpijpen van het Canisius College en de nieuwe flatgebouwen daarnaast. Flatgebouwen met een ondergrondse parkeergarage. Met een bijpassende dakventilator voortegen de benzinedampen. Suizende geluiden van weggeblaen lucht. Maar ook de hoge snerpend metalige piep die ik bij mij binnen hoor is hier ook duidelijk te horen als je iets verder van de bron verwijderd bent. Als argeloze voorbijganger denk je dat het wel erg druk is met vliegtuigen die heel traag en heel hoog boven de wolken vliegen. Maar een kwartier later is dat vliegtuig er nog steeds. En een half uur daarna ook nog. En ook nog als er geen wolkje aan de lucht is. Totdat iemand de ventilator uitzet. Dan is het vliegtuig opeens ook geland.

Paradijs voor doven en slechthorenden
Als je vervolgens Het Orgelwijk weer inloopt van de kant van de Goffert, met het blaasconcert van de dakventilatoren van de Philips in je rug, zijn de andere blaassecties van Het Nachtconcert ook ingezet. Zachte, maar ook keiharde stofzuiggeluiden stijgen op uit de metalen schoorstenen van De Orgelhuizen aan de ene kant en uit de dakkappen van de laagbouw aan de andere kant van de straat. Deze herrie wordt veroorzaakt door de mechanische ventilatie in combinatie met rammelende lagers en aanlopende ventilatoren. Een en ander wordt versterkt door de dunne luchtkanalen van krijsend blik en de metalen dakkappen en dito schoorstenen. En het hele blaasconcert weerkaats tegen de dunne geveltjes van de Orgelflats en resoneert in de Orgelpijpen, metalen schoorstenen, leidingsschachten en kruipruimten om de bewoners van Het Orgelhuis hun bed uit te toeteren en maar weer eens lekker ontspannen door de buurt te sjokken.

 

Deel dit: