Het Kastje van Peutz is doof

Eindelijk is dan de uitslag van de geluidsopnames door de Firma Peutz aan haar opdrachtgever Standvast Wonen aangeboden. Waarom dat in concepto gebeurt is niet duidelijk.

Meer niet of minder wel
Je zou zeggen dat geluid wel of niet geregistreerd wordt en dat is het. Maar mogelijk willen ze nog onderhandelen of het geluid een beetje meer niet of een beetje minder wel geregistreerd gehad geweest zou kunnen worden. En dan noem je een rapport niet definitief maar concept.

Hoge waardering
Het kastje van Peutz is een wereldberoemde microfoon waarmee je geluid kunt opnemen. De microfoon wordt op een standaard in de slaapkamer van het slachtoffer gezet en die mag dan het kastje zelf aan en uit zetten. Ook moet er een logboek worden bijgehouden waarin je vermeldt hoe laat de knop werd ingedrukt en wat je waardering voor het geluid is. Je geeft de herrie een punt tussen 0 en 4 bijvoorbeeld waarbij de 0 staat voor nauwelijks hoorbaar en de 4 voor keihard en indringend. Soms zetten de arme gefolterden er een 5 neer om het geluid van een straaljager naast je bed aan te geven.

Normen en waarden
De hele periode dat die opnamen hebben geduurd lag ik volgens mij te daveren in mijn bed terwijl mijn hersenen in de hersenpan rammelden en mijn oren flapperden. Nee, zegt het rapport, het kastje zegt dat er alleen maar onschuldige leefgeluiden van traplopende mensen waren die we hebben uitgeschakeld. Ook het geruis hebben we er uit gefilterd en nog wat dingen. En uit wat we overhielden bleek dat het voor een normaal mens niet te horen was. Dus het slachtoffer lult uit z’n nek maar het kan best zijn dat we met ruimtevaartapparatuur wél wat kunnen vastleggen. Maar dat kost dan wat meer en u zit met het probleem dat die geluiden dan niet alleen door gewone oren gehoord worden maar ook door objectievere kastjes. Zo ongeveer heb ik het begrepen.

Maar dat wordt toch allemaal veel te duur
Vervolgens vraagt het rapport zich af of bruintje van de woningbouw dat allemaal wel kan trekken. Want als eenmaal die geluidherrie is opgespoord moet je dat misschien ook wel oplossen en dan kun je al die kippenhokpandjes slopen en opnieuw, maar nu met echte bouwvakkers, weer opbouwen. Kortom, de rapporteur maakte zich zorgen over de portemonnee van de opdrachtgever. Stond er niet letterlijk maar ik ben goed in begrijpend lezen en het verhaal wil ook wat.

Het Geluidenrapport van Het Kastje van Peutz kun je bij Scribd bekijken of downloaden. Mocht er iets in staan dat je merkwaardig vindt dan hoor ik dat graag. En mocht je naar ongeveer dezelfde geluiden willen luisteren, waar het geruis en traplopen niet uit is gefilterd, dan kun je hier genieten.

Update: Standvast Wonen laat weten dat ze niet willen dat de asbest- en geluidshinderrapporten worden gepubliceerd. Je kunt dus bij Scribd niets meer inzien of downloaden. Gelukkig heb ik een goed geheugen en kan ik er af en toe nog wel wat uit citeren. Bovendien heb ik ook nog eens over een en ander een vrij andere mening gekregen.

Deel dit: