Het Orgelhuis en de Geluidendoders van de Omgevingsdienst

Eindelijk bezoek
De zoemer van de buitendeur ging en dan ga je naar de intercom in het halletje. “Ik ben van De Gemeente Nijmegen”, zei een mannenstem. “Komt u binnen”, zei ik. Vreemd eigenlijk dat er iemand van De Gemeente Nijmegen onaangekondigd en op een doordeweekse dag om 11 uur in de ochtend bij je aanbelt. Ze moeten toch weten dat ik geen hond heb en ook geen vriendin of vriend met een tandenborstel. De man kwam binnen.

Fluitende vogeltjes
Ik ben van de Omgevingsdienst en U hebt een klacht ingediend over uw geluidshinder en de afhandeling daarvan door Standvast Wonen”, zei hij en zwaaide met, naar later bleek, een kopie van mijn mailtje dat ik aan De Gemeente had gestuurd om informatie te krijgen over hoe je een handhavingsverzoek in elkaar zet. “Ik hoor de vogeltjes fluiten”, zei de man, “maar verder hoor ik niks van een hinderlijk geluid”. “Ik zal de deuren en ramen even dichtdoen”, zei ik, “en het quariumpompje uitzetten zodat u in alle rust de vreselijke geluiden die ik ’s nachts in alle hevigheid hoor nu ook overdag kunt proberen te horen”. De man zei niets en liep naar de gangkast waar de cv-ketel en de ventilatorkast van de centrale afzuiginstallatie zijn opgehangen.

Klapperleidingen
Op zijn i-pad bleek een echt decibelmeter geinstalleerd te zijn en ik las iets van 95. “Dat is van de ventilator, dat is normaal”, zei de man geruststellend. Ik wees naar de cv-leidingen die mogelijk ooit door een dronken monteur in tijdnood tijdens de vervanging van de ketel, zoals hij ze gevonden had, waren hergebruikt. Nergens zat een ophangbeugel. Ze hingen los en leunden tegen de ook op die plek gemonteerde gas- en waterleiding. En ze klapperden, als de ketel aansprong of de pomp of ventilator voor de afgassing ging draaien, tegen die leidingen aan.

As  ge het nie mèr wit, pur en kit
“Ja, zei de Gemeentelijke Bouwmeester,  maar dat kun je oplossen door er een stukje isolatiemateriaal of een ouwe sok met wat spuug tussen de duwen”. Nou ja, dat laatste heb ik er zelf bijbedacht maar in een latere brief van De Gemeente stond het eerste in geuren en kleuren vermeld en ook dat het om klein onderhoud ging en de huurder dus voor de kosten moest opdraaien. En die brief was ondertekend door zijn baas en die had er echt voor doorgeleerd met dat Ir. voor de naam. Help me even onthouden dat ik die brief straks op internet plaats anders zou er iemand kunnen denken dat ik een grote duim heb.

Arm Bouwbesluit
Vreemd dacht ik en dus wees ik hem erop dat niet alleen dat deel van de installaties maar ook die en dat en daar niet voldeden aan een montage volgens de wettelijke normen, goed vakmanschap en laat staan aan het Bouwbesluit. Want iedereen weet toch dat als je ook maar met een schroevedraaier naar een installatie of bouwdeel wijst de gewijzigde situatie geheel moet voldoen aan het laatste Bouwbesluit.

Doei
Ik weet niet of dat waar is maar ik was dan ook een beetje onder de indruk van de vakkennis die ze bij de gemeentelijke omgevingsdienst hebben maar gelukkig werd ik uit mijn droom gewekt door de man, die een beetje brommend tegen me snoof: “Ja, ja maar die bouwvakkers lopen niet de hele dag met het Bouwbesluit onder de arm. En verder hoor ik alleen wat geluid van de verwarming en van de afzuiger als die aanstaat. Maar dat is normaal dus ik kan niets voor u betekenen. Misschien dat de huisarts of de GGD iets voor u kan doen. Tot ziens.”

(wordt vervolgd)

Dit is het tweede deel van een langlopende serie over donker dreigende dreunen en hoge snerpende snieren die in de nachtelijke stilte opstijgen uit de ingewanden van Het Orgelhuis.

Deel dit: