Hinderlijke bromtonen afkomstig uit het Kanaal bij Nijmegen

Daar was ik nou echt niet op gekomen. Dat de bromtonen waarvan iedereen je wijs maakt dat ze afkomstig zijn van Laagfrequent geluid hier gewoon uit Het Kanaal komen. Van vissen die dag en nacht op Relatievis zitten te miepen en proberen elkaar de kooi in te krijgen. En dan tijdens de bewegingen des vissens dat bekende bromgeluid veroorzaken.

Grenswetenschap (jammer, website is er niet meer) haalde de onderste vis boven:
Veel mensen deden immers beklag bij hun dokter: sommigen vroegen naar slaapmiddelen, anderen klaagden over oorsuizen en dachten aan tinnitus (fantoomgeluiden). Daarop beweerde de Scottish Association for Marine Science dat vissen verantwoordelijk kunnen zijn voor de bizarre bromtonen. Er zouden zich ‘sonische vissen’, die meestal in de Noord-Atlantische Oceaan verblijven, in het Kanaal bevinden. Uit een rondvraag bleek dat de mysterieuze bromtonen rond 22:00 uur beginnen, om de hele nacht door te gaan. Wetenschappers denken dat de pulserende bromtoon veroorzaakt kan worden door seksende vissen die samenscholen in een verbrede en trechtervormige riviermonding….

Is dat niet sterk? En onweerlegbaar bewijs? Bij ons begint het gebrom ook altijd om 22.00 uur. Dus, Gemeente Nijmegen, geef gratis visvergunningen, hengels en schepnetten uit, geef de kinderen visvrij, laat de jongens met die tering bladblazers ook gaan vissen en haal in hemelsnaam Het Kanaal leeg.

Bron (is er niet meer)