Hoe onafhankelijk mag een klachtencommissie wel niet zijn? Deel 1 De Lokworst

Gedoe met de Gemeente dus dat is kennelijk automatisch iets voor een klachtencommissie, denk je dan. Onafhankelijk instituut en zo, dus doe dan maar.

Onafhankelijke Commissie
Op de een of andere manier ben ik het traject van de klachtencommissies ingerold. Mogelijk omdat ik, dat hoorde ik later, met iemand van de gemeente had gesproken die over dat soort dingen gaat. Jij klaagt, wordt afgewezen, je gaat door de telefoon zitten zeuren en voor je het weet ligt er een brief dat er op die en die datum een hoorzitting is van een klachtencommissie met allemaal onafhankelijke mensen. Nou ja, geweldig toch. Weet jij veel waar je in terecht komt. Nou, daar kom je snel genoeg achter.

Rare dingen
Je krijgt kopietjes toegestuurd vanuit die klachtencommissie zoals het verweerschrift van de tegenpartij, geluidsmetingrapporten en nog zo wat. Wat leuk, denk je, nu wordt mijn probleem opgelost en je slaapt ontspannen en vol vertrouwen in je overheid verder. Die klachtencommissie bestaat uit mensen die geen fluit met de overheid te maken hebben dus dat zit wel goed.  In de weken voordat de hoorzitting begint lees je op je gemak nog even je eigen briefjes en mailtjes door, stelt daar nog wat vragen over en begint af en toe een beetje te schuimbekken omdat je vindt dat er wel wat rare dingen zijn gebeurt en nog steeds gebeuren.

Troostworst
Op zekere dag krijg je een telefoontje dat de hoorzitting niet doorgaat. Goh, zeg je dan. Maar als troost krijg je een uitgebreider gesprek met de burgemeester waar zelfs een echte mediator bij aanwezig zal zijn plus de mevrouw die jouw klacht kennelijk door goede banen moet leiden. Geen zin an, zeg je dan want dat is een herhaling van zetten: Ik brul weer wat, jullie zeggen dan iets van nou, nou, nou, zo gaan wij her niet met elkaar om en iets over vertrouwen. Maar dan komt de lokworst uit de mouw dat er ook belangen van de gemeente in het geding zijn en dat er een prachtige oplossing aan den einder ligt te gloren. Mag ik alvast weten waar we over gaan praten, vraag je dan. Maar dat kunnen we natuurlijk nu nog niet vertellen, zegt de mevrouw van de klachtenbaan, daar willen we niet op vooruitlopen maar we zullen u een aanbod doen dat u  niet kunt weigeren. Nu heb ik de film van de Godfather ook gezien dus je hapt maar.

(Wordt vervolgd)

Is dat niet raar dat je door de gemeente wordt gebeld met de mededeling dat ze besloten hebben om de hoorzitting van jouw klachtencommissie niet door te laten gaan. En dat jij dan ‘Goh?’ zegt. En dat ze vervolgens pas daarna, terwijl jij nog allemaal vraagtekens uit je hoofd aan het trekken bent, aan die klachtencommissie laten weten dat jij en zij in goed overleg en vooral samen hebben besloten dat het feest niet doorgaat. En dat jij dan zegt “Goh, daar staat een vol in het hol genaaide rechtsstaat in de gang’? Nou, daar gaat onder andere deze serie over.

Deel dit:

One Reply to “Hoe onafhankelijk mag een klachtencommissie wel niet zijn? Deel 1 De Lokworst”

Comments are closed.