Je trekt de stekker van de cv-ketel nog maar eens uit het stopcontact

Om half vijf, deze morgen, kroop ik tenslotte maar doodmoe mijn bed uit. Vanaf een uur of 4, maar misschien ook vroeger, was de ‘normale’ geluidshinder heel veel sterker geworden. Uren heb ik eerst liggen draaien om tenslotte in een onrustige slaap te vallen. Tussendoor werd ik telkens half wakker omdat ik op mijn ‘verkeerde oor’ lag. Met mijn ‘verkeerde oor’ hoor ik bepaalde frequenties namelijk minder en neem ik hinderlijke hoge geluiden niet of nauwelijks waar.

Als ik mijn andere oor, het goede, stevig in het kussen druk hoor ik nog wel de dreunende donkere bromgeluiden maar de hogere tonen nog slechts gedempt of soms helemaal niet. Het zijn de hoge tonen die mij samen met de brommende lage tonen bijna iedere nacht uit de slaap houden. Ze vormen samen het nachtelijke concert waarvan ik als muziekliefhebber in een van de Orgelhuizen van Standvast Wonen mag genieten.

Je staat dus vloekend op en omdat het een soort schurend rioleringsgeluid lijkt gooi je maar wat water in de standleidingen van de riolering. Dat is die leiding voor de wasmachine en die bij de cv-ketel, voor het condenswater. De zwanenhals kan droog komen te staan en dan hoor je niet alleen rioolgeluiden maar je ruikt ook de rioollucht. En je trekt de stekker van de cv-ketel maar weer eens uit het stopcontact. Want deze ketel maakt, omdat hij met telkens een kleine pauze, zijn ventilator in werking zet een hoop herrie. Maar dat was het niet, het lawaai brulde door.

De intensiteit van de geluiden is in de laatste weken toch al toegenomen. Vermoedelijk door het galmeffect van de woning boven mij, die leeg is komen te staan en waarschijnlijk verkocht gaat worden. Het is gissen. De vorige bewoner hoorde het hindergeluid ook. Ze zullen het de nieuwe bewoner toch wel vertellen?

Opvallend is dat tegen 6 uur de loeiharde geluiden weer zijn afgenomen tot het ‘normale’ nachtniveau. Dat is mij al vaker opgevallen. Eerst gaf ik de schuld aan de buren, ergens boven, die bij thuiskomst uit de nachtdienst de centrale afzuiginstallatie op de hoogste stand draaiden. Was er hier in de buurt niet iets met geluidshinder die afkomstig was van een transformatorfabriek die om deze tijden aan het proefdraaien was? En werd dat niet LFG of Laagfrequent geluid genoemd? We gaan het onderzoeken en houden jullie, ook via Twitter, op de hoogte.

Update: Kennelijk heeft iemand dit artikel gelezen en de afzuigkap tegen 6.30 uur uit baldadigheid weer harder gezet. De herrie gaat door.

Deel dit: