Kolkpompen van de Gemeente Wijchen veroorzaken Alzheimer

Het is kwart over drie in het holst van de nacht en het regent al een tijdje waardoor de kolk- en rioleringspompen van de Gemeente Wijchen als een razende staan te kermen.

Regenconcert
Normaal gesproken wordt ik alleen maar door de ventilatoren op het dak van de Sint Jozef en de koelmachines van de Emté uit de slaap gehouden. En sinds de oplevering begin dit jaar de nieuwe rioleringspompen aan de spoorovergang Passeweg natuurlijk. Maar bij regenachtig weer is de lol helemaal compleet. Een voortdurende donkerbruine sonore toon van een enorme wasmachine overstemt deze oude vertrouwde geluiden. Het zijn de pompende machines van de Gemeente Wijchen die mijn nachtrust, voor zover ik die al had, verstoren.

Omsingelingsgeluid
Ze staan strategisch in de omgeving opgesteld en de afstand tot mijn engelenbak loopt van enkele tientallen tot honderden meters. Kenners van deze muziek noemen het wel Laagfrequent geluid of LFG. Het zal allemaal wel, bij mij is het laagfrequent en hoogfrequent geluid dat e heel frquent voor zorgt dat ik geen oog dicht doe. Gelukkig is er van LFG officieel ook nog bekend dat je het niet kunt opsporen, er niks tegen kunt doen en dat je ermee moet leren leven. Dat is ook de reden waarschijnlijk dat de Gemeente Wijchen mijn meldingen, verzoeken tot handhaving en al mijn getier heel erg serieus neemt. Men heeft zelfs een meting van ongeveer 3 minuten verricht op een afgaspijp van de verwarming van het Sint Jozefgebouw waar al die te verzorgen oudjes geventileerd worden. Dat was begin januarie en alle machines stonden toen zo’n beetje op stop. Een stuk of 10 andere ventilatoren waarvan de schreeuwende pijpen op het dak uitkomen werd geen blik waardig gekeurd want die veroorzaakten storende geluiden bij die meting zeiden ze. Dus die zagen ze graag voor omgevingsgeluiden aan die dus gelukkig in mindering op de gemeten resultaten gebracht konden worden. Zo kun je alle metingen naar het gewenste resultaat toemeten. Ook werd er een paar minuten gemeten bij het laden en lossen van een vrachtwagen bij de Emté omdat ik had gezegd dat ik daar geen last van had. Ja, het is ingewikkeld maar het kwam hier op neer dat er gelukkig weer niets aan de hand was, iedereen maar moest doorlopen en de volksgezondheid op geen enkel moment in het geding was geweest. Over die van mij werd niet gesproken.

Eigen pomp eerst
Opvallend bij deze mooie actie van de Gemeente Wijchen is wel dat ze bij het controleren of handhaven hun eigen pompen niet in de acties betrekken. Ik had als baas van de Gemeentelijke Popmpen eerst eens even gekeken naar de stand van zaken bij de eigen spullen. Eigen pomp eerst. Even een pompman met een oliespuitje wat vet in de lagers laten doen of de aannemer verzoeken om nu eindelijk eens een rechte as te monteren in plaats van dat beschadigde ding dat ze er met de bouw in hebben gestopt. Want de echte herrie van de pompen is onmiddellijk na de oplevering begonnen. En ik heb herhaaldelijk op deze brompotten gewezen en verzocht om er wat aan te doen. Zou een overheid ook autistisch kunnen worden, vraag ik mij dan af. En gelooft zo’n gemeente dat als de leverancier van die dingen zegt dat er niks aan de hand is en dus de volksgezondheid op geen enkel moment in het geding is geweest, zoals wij dat van de overheid ook altijd geloven? Had ik al gezegd dat de resultaten van de meting uitwezen dat ik een ouwe zeurzak ben want het viel allemaal binnen de norm. Dat was dan wel weer fijn is om te weten omdat er voor deze geluidshinderherrie geen norm is. Ze zouden wel gek zijn.

Deel dit: