Martelmachines van Zorginstelling Sint Jozef in Wijchen betrapt op huilen

Omdat de zorginstelling Sint Jozef in Wijchen toch al een hoop herrie maakt en de buren uit de slaap houdt valt het niet altijd op. Maar een paar keer in de week hoor je in de vroege ochtend opeens een of misschien wel een paar van de martelmachines extra luid tekeer gaan. Een hoog snerpend geluid overstemt alle andere geluiden en kan wel eens een uur door blijven huilen.

Spooktrein voor omgevingsdiensten
In deze opname hoor je het gesnerp en gefluit maar ook de brommende en galmende geluiden die door ongeisoleerde luchtkanalen veroorzaakt worden. Ook hoor je mijn loopgeluiden van de kant van Sint Jozef naar de andere kant van de woning richting het parkeerterrein van Emté en weer terug. Het geluid klinkt eerst luider om naarmate ik meer met de geluidsrecorder in de richting van de parkeerplaats kom het weer zachter klinkt. Een argeloze voorbijganger of geluidopnemer van bijvoorbeeld een omgevingsdienst uit Nijmegen zou er een trein in horen die voorbij dendert. Jammer, weer leuk bedacht en misschien best bruikbaar in een van jullie geluidsrapporten om een verzoek tot handhaving af te kunnen wijzen, maar nee, die hoor je pas aan het eind van de opname.

Beunhazende koekjesmonsters
Het gesnerp kan afkomstig zijn van onder andere drooglopende lagers van de ventilatoren of ventilatorbladen die aanlopen. Ook de aanwezigheid van vuil en vet in de afzuigkanalen kunnen voor roffelend klinkende wervelingen zorgen. Voor dat hoge gehuil en gesnerp heb ik nog geen verklaring gevonden. En ook niet voor de enorme geluidsdruk. Dit moet wel een enorme machine zijn. Misschien hebben die oudjes daar een werkplaats in de kelder waar ze vogelhuisjes bouwen om die op het internet te verkopen. Beetje bijbeunen om zelf een koekje bij de koffie te kunnen halen want van de zorginstellingen krijg je ze niet meer. En dan heb je natuurlijk een circelzaagmachine nodig. Een flinke grote met afzuigkap vanwege de Arbowet. En dan met kapotte lagers en een zaagblad in onbalans vanwege het geluid waar ik dan weer opnamen van maak.

Koptelefoon
Ik maakte er een opname van die als mp3 afgeluisterd kan worden. Het beste is het om daarbij een koptelefoon te gebruiken omdat de speakertjes van je computer daar niet zo geschikt voor zijn. Denk aan de volumeknop! De originele Wave-files kan ik aan serieuze belangstellenden, die ze zelf willen analyseren, ter beschikking stellen. Mail even via het contactformulier.

 

Deel dit: