Mogelijk lange wachtlijsten voor meting geluidshinder

Nee, zei de mevrouw van Standvast, ik ben blij dat u eigenlijk niet wil verhuizen. Dus we gaan een paar stapjes terug en ik zal met mijn manager spreken om een geluidsmetingskastje bij u te plaatsen.

Uit machteloosheid had ik een mailtje gestuurd met de mededeling dat nu alleen de weg naar de rechter voor mij openstond, nu verhuurder weigerde nog langer naar mijn gezeur te luisteren en zich zeker niet verplicht voelde de geluidshinder op te lossen. Ze waren tenslotte al ik weet niet hoeveel keer overdag en zelf ’s morgens om half zeven bij mij komen luisteren naar de geluiden die mij de hele nacht hinderen.

Inderdaad vreemd omdat ik overal loop rond te bazuinen dat je overdag geen fluit hoort en dat het echt nutteloos is om overdag te gaan staan luisteren of er misschien toevallig geluid te horen is dat meestal alleen ’s nachts hinder veroorzaakt. En ik schreef in dat mailtje dat ik overwoog om te verhuizen en wat Standvast hierbij voor mij zou kunnen betekenen omdat voor dit alternatief mijn portemonnee te dun was. Dus kwam de mevrouw praten.

Beetje heen en weer gepraat. Dat ik liever hier bleef wonen. Een nieuwe woning zou misschien ook wel geluidshinder kunnen geven, bedacht de mevrouw van Standvast, want als het tussen je oren zit, neem je dat met je mee. Dat laatste zei ze niet maar ik kan gedachten lezen. Je kunt mij dan vooraf de sleutel geven zodat ik in de nacht even in dat huis kan gaan luisteren, zei ik, of ik wil een geen-geluidshinder-garantie.

Ze betwijfelde of dat allemaal wel kon. Nee, zei ze, als na het plaatsen van dat kastje blijkt dat het hindergeluid van u inderdaad veroorzaakt wordt door onze installaties dan gaan we dat natuurlijk niet oplossen. Want renoveren wordt veels te duur. Dus laten we het maar stapje voor stapje doen. Eerst dat kastje en dan zien we wel verder.

Na een paar dagen kreeg ik een mailtje dat de firma Peutz binnen 14 dagen contact met mij zou opnemen om een afspraak te maken. Ja, daar stond ik ook van te kijken. Binnen 14 dagen nog wel. En dan voor een afspraak ergens daarna. Die hebben het wel heel erg druk, dacht ik en baalde dat ze daar ook al wachtlijsten hadden.

Want wachtlijsten en ‘we bellen u binnen 14 dagen wel een keer’, hebben ze alleen bij heel drukke bedrijven. Zoals ziekenhuizen. Verder weet ik er geen te bedenken. Als je bijvoorbeeld een schildersbedrijf belt om je kozijnen te doen staat de hele club 5 minuten later met steigers en ladders bij je op de stoep. Binnen 14 dagen bellen wij u. Nou, ik schat met dit gegeven alleen al dat er zeker een paar duizend wachtenden voor mij zijn. Ik hou jullie op de hoogte.