Mogelijke gesprekken van Gemeente Wijchen en Klachtencommissie over de afzegging en aanzegging van hoorzittingen

Het is lang niet zeker dat het onderstaande werkelijk woordelijk zo heeft plaats gevonden. Zelf denk ik dat ze elkaar meer getutoyeerd hebben en dat er veel gelachen is. Tenslotte werden de gesprekken opgevangen bij Café Anneke door een schaarsgeklede mevrouw in een regenjas die ik 3 minuten geleden trof in de parkeergarage onder de Mert. Haar relaas:

Goedemorgen voorzitter, we hebben samen en in goed overleg met het slachtoffer besloten om de zitting niet door te laten gaan.

Dat is geweldig nieuws en wat werkt uw slachtoffer braaf mee.

Ja, de klager is er inderdaad van doordrongen dat zijn Gemeente het beste met hem voor heeft en dat we het samen in goed onderling overleg opgelost hebben.

Jammer, we hadden ons er nogal op verheugd, temeer omdat jullie klager beloofd had om wat leuke vrienden van de GeenStijl, Willibrord Frequin, Omroep Gelderland, Hart van Nederland en de Gelderlander mee te brengen omdat de zitting toch openbaar was. Dan hadden we hier mooi na afloop een borrel met ze kunnen drinken en was er misschien wel een TV-programma uitgerold over ons vak.

(Een weekje later, zelfde locatie en dezelfde cast):

Dag voorzitter, dat van die klager, die wil graag dat we de hoorzitting samen en in goed onderling overleg weer door laten gaan.

Dat is geweldig nieuws en wat is dat toch een verstandig slachtoffer. We staan graag weer op 14 juli a.s. tot uw beschikking. Maar hoe komt dat zo, dat het nu opeens wel weer doorgaat?

Nou, hij wilde niet meewerken aan een traject waarin hij zelf zijn slager en de sausjes, pardon, het geluidsburo en meetsysteem mocht bepalen zodat wij samen en in onderling goed overleg met het geluidsburo naar een voor ons leuke uitslag toe konden meten en rapporteren.

O, dat is mooi kudt. Maar waarom hebben jullie dan de eerste hoorzitting samen en in onderling goed overleg afgezegd?

Toen waren de metingen, nou ja een metinkje van 3 minuten, door onze eigen Omgevings Dienst Regio Nijmegen gedaan, die een overschrijding van de norm, die er eigenlijk niet is, van ons aan moest zien voor een niet-overschrijding van een andere norm, denk ik, en dus de klacht af heeft gewezen. En daar begon de klager ook weer over te klagen. Het houdt maar niet op met dat geklaag, hebt u daar nu ook zo’n last van?

Nee, wij niet, wij horen dat graag want het is ons vak om naar klagers te luisteren. Maar u weet zeker dat dit allemaal juridisch en zo in orde is en dat wij nog steeds in een onafhankelijke positie verkeren zoals de wet dat voorschrijft?

Maar natuurlijk, de Gemeente mag geen enkele invloed op uw commissie uitoefenen en zeker geen slachtoffer met een boodschap dat de zaak niet doorgaat manipuleren en als dan het slachtoffer daarop ‘Goh?’ zegt en voor kennisgeving aanneemt vervolgens de commissie bellen dat er samen en in onderling goed overleg door gemeente en klager werd besloten om de zaak af te blazen. Aan doorzichtige juridische trucjes doen wij niet hier bij de Gemeente Wijchen.

Mooi, dan zien wij u op 14 juli a.s.. En onze complimenten voor uw voorbeeldige slachtoffer. Weet het slachtoffer er al van?

Nee, maar die gaan we nu een brief sturen.

Deel dit: