Neem zelf je geluidshinder met eenvoudige apparatuur op en laat iedereen voortaan meegenieten

Gewoon een paar minuten een gevoelige recorder aanzetten en dat gebrom en gedreun opnemen. Daarna de opnamen afspelen op je computer, afluisteren met een koptelefoon en iedereen kan voortaan meegenieten van dat brommende en fladderende lage geluid, waar elke nacht miljoenen mensen met rammelende oren mee uit hun slaap worden gehouden.

Op de pagina Geluidsopnamen heb ik wat linkjes staan naar De Handleiding die door een lid van de Vereniging Leefmilieu werd gemaakt (PDF) om zelf Laagfrequent geluid op te nemen en te analyseren.

Koptelefoon
De volgens de handleiding opgenomen ruwe en dus ongefilterde WAV-files kun je het mooiste afluisten met een koptelefoon. Een simpele, met kussentjes die de oren omsluiten, is voldoende. Zelf gebruik ik er een met ruisonderdrukking. Denk wel aan het volume en laat je niet bang maken door een paar hele enge geluiden die er tussendoor te beluisteren zijn. Dat zijn jouw ingetogen gehijg, rommelende buik of besturingsgeluiden van het apparaat en gijzelf. Om de zeer lage tonen te kunnen beluisteren moet een en ander nog gefilterd worden, maar dat is voor gewoon huis- en tuingebruik niet nodig. Staat allemaal in de handleiding. De geluidskwaliteit van de onderstaande opnamen die ik vanmorgen rond en in mijn woning maakte is geweldig, maar je hoort soms ook wat bijgeluiden, zoals de vogels of mijn maag. Niet echt storend voor mij, dus ik denk dat dit al een goed begin is om Laagfrequent geluid en geluidshinder in het algemeen de huiskamer bij iedereen in te krijgen.

Tip: Gebruik de koptelefoon, met kussentjes, eens als oordoppen en merk dat de diepe bromtonen nu nog veel harder en duidelijker binnenkomen omdat het omgevingsgeluid door je koptelefoon wordt gedempt.

Overheidsvriendinnetje
Je hoort ook een heleboel ruis, dat is de kakefonie aan trillingen en geluiden die onder andere door apparaten en machines in de omgeving worden geproduceerd. Als ze lang aanhouden wordt je er horendol van, je slaapt niet meer en gaat alle verdachten boze brieven schrijven. Door die ruis moet je even ‘doorheen’ luisteren. Achter die mooie geluiden hoor je namelijk het Laagfrequent geluid, het lievertje van de overheid, omdat niemand er iets aan kan doen zodat ze daar een mooie standaardschuldige aan hebben.

Een hele mooie is die van Sint Jozef met op de achtergrond hier en daar weer die onvermijdelijke vogel. En mogelijk hoor je ook wat van de sloopmachines die achter Sint Jozef op een paar honderd meter afstand de oude bibliotheek aan het slopen zijn. Een mooi voorbeeld van wat er met Laagfrequent geluid bedoeld wordt.

Vervolgens luisteren we graag naar de koelmachines van de Emté in Wijchen met tussendoor het geluid van een voorbijrijdende auto.

En dit hoor je dan in de slaapkamer waar je een paar minuten geleden met een snerpende fluit in je oor met bijbehorend gerommel uit je laatste hazenslaapje van de 23 in de afgelopen nacht wordt gerukt. Gelukkig kun je tussen de hazenslaapjes even opstaan en een paar woorden voor het internet gaan schrijven.

Voor luisteraars die het ook van een ander willen horen staan hieronder linkjes naar opnames die gebruikt werden als voorbeelden in de handleiding. Om dezelfde herrie te krijgen zou ik mijn eigen opnamen eerst moeten filteren. Doen we morgen of zo.

Laagfrequent geluid 1

Laagfrequent geluid 2

Voor nog veel meer lekkere geluidshinderdeuntjes, voor bijvoorbeeld een avondje muziek met geluid voor de hele familie, heb ik op de pagina Geluidsopnamen ook plaats gevonden.

Deel dit: