Objectieve gezondheidsschade door subjectieve geluidshinder van windmolens

Op het internet trof ik artikelen over de geluidshinder van windmolens aan. De meeste met dezelfde pakkende titel “Geluidshinder windmolens is subjectief” gevolgd door:

“Het is onwaarschijnlijk dat moderne windturbines behalve hinder en eventueel slaapverstoring een directe weerslag hebben op de gezondheid en het welzijn. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een recent advies over windturbines.”

Een argeloos zappende voorbijganger zou zo maar eens kunnen denken dat er staat dat de gezondheidsschade door de geluidshinder van windmolens allemaal gezeur is. Hinder en slaapverstoring door geluidshinder van windmolens hebben niks te maken met je gezondheid of welzijn. Iedereen weer blij want nu kunnen we allemaal vóór de windmolens zijn en willen we ook zo’n ding in de achtertuin.

Dit rare bericht is te begrijpen als je weet dat de windmolenlobby hele blikken vetbetaalde journalisten en bloggers lostrekt om liefdesgedichten over hun stokpaardje en subsidiekoe  te schrijven. Zo ook hier.

Gelukkig zijn er ook nog media die het eigenlijk te dol vinden en er dus maar een andere zinssnede uit het rapport onder plaatsen:

“Zowel hinder als slaapverstoring kunnen echter bovenmatig stress veroorzaken, wat op zijn beurt negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welzijn van de betroffen personen.”

Bron: Gezondheid.be

 

 

 

 

Deel dit: