Onverklaarbaar bewoonde woning

Mag je een woning waarin hinderlijke geluiden de nachtrust verstoren, wat dus erg slecht voor de gezondheid van mens en dier is, gewoon verhuren?

Laptop van een kilometer breed
In Nijmegen staan woningen waarin ’s nachts een hels kabaal hoorbaar is. Krijsende en snerpende piep- en fluittonen, alsof je midden op een druk rangeerterrein van de spoorwegen staat met treinen waarvan de wielen jankend over de rails schuren, gelardeerd op een bedje van fluitende en suizende koelventilators die passen bij een laptop van een kilometer breed. En in diezelfde nacht klinkt er het geluid van een enorme droogtrommel, vol dreunende turbines, die onafgebroken maar doordreunt en af en hooguit stopt als er iemand de stopknop weet te vinden.

Daar is het bos
De mensen die zo’n woning huurden en er over gaan klagen worden door medewerkers van de woningcorporaties en ambtenaren van de gemeentelijke diensten – mensen die zich kapot schamen voor de rol die ze in het toneelstuk moeten spelen – beleidsmatig gesust en het bos in gestuurd. Klachten en verzoeken tot handhaving worden vrijwel standaard afgewezen. Klagers wordt op de mouw gespeld dat het allemaal de schuld is van dat verdomde Laag Frequent Geluid waar niets tegen kan worden gedaan. Ze krijgen wel een gratis ruis-CD van de GGD en het advies om er mee te leren leven.

Robin Hood
Mag je zo’n woning nu verhuren? Aan iemand die graag rustig en lang slaapt? Aan iemand die vertrouwen heeft in de mensheid en dus gewoon een huurcontract tekent? Die echt nog denkt dat verhuurder een ongestoord woongenot levert tegen betaling van de overeengekomen prijs! En die ook zeker weet dat als er eens aan de hand is de Gemeente haar tanden wel zal laten zien als beschermer van weduwen en wezen? En als je die woning toch verhuurt, is dat dan niet misdadig en strafbaar omdat je mensen hun gezondheid afneemt. Talloze particuliere huisjesmelkers werden om minder op het schavot gezet.

Gevangenen
Mag je een dergelijke Orgelwoning verhuren aan mensen die hun laatste loodjes aan verf en vloerbedekking besteden? Mensen die geen middelen hebben om de vlucht uit zo’n herriewoning te nemen en ergens anders iets te huren. Op een andere plaats, waar ze wel goed kunnen slapen en daardoor niet op termijn een grote kans op Alzheimer hebben. Waar ze niet serieus overwegen om dan maar met een tentje in het park te gaan slapen. Mag dat?

Deel dit: