Ook zachte geluidshinder vermoordt je gehoor en hersencellen

Ik wordt allom gehaat omdat ik altijd gelijk heb. Zelfs mijn broer belde wenend op dat ik weer gelijk had over water dat altijd in de Senseo blijft staan. en dat je dus eerst een paar keer moet doorspoelen.

Och, jij altijd
Jarenlang beweer ik dat geluidshinder de haarcellen in je oor en de daarmee corresponderende cellen in je hersenen vermoordt. Door vooral hoge tonen worden de haarcellen beschadigd en dat komt vooral bij de oudere mens niet snel meer goed. En omdat de corresponderende celletjes geen weerwoord meer van hun haarcelletjes krijgen stompen ze maar af wegens doelloosheid en sterven tenslotte. Vooral op die plaatsen willen er nogal eens hersentumoren ontstaan. Geen hond die het wou geloven en massaal werd er naar het voorhoofd gewezen.

Luie wetenschappers
Als ze even wat langer door waren gegaan met het onderzoek was dit allemaal al veel eerder bekend geweest en had ik al die verwijzingen naar mijn voorhoofd niet hoeven te slikken. en dan had er veel eerder iemand gebeld dat ik toch weer, zoals altijd, gelijk had. Want, zegt Trouw:

De schade trad in eerste instantie op in de synapsen, de plaats waar haarcel en zenuwcel contact maken. Maar bovendien bleek dat, als gevolg van het niet meer werken van die synapsen, ook zenuwcellen begonnen af te sterven in de gehoorzenuw zelf, de bundel zenuwen waarin de signalen van alle haarcellen samenkomen. Dat was vóór de toepassing van immunostaining niet opgemerkt, omdat die achteruitgang weken tot maanden in beslag neemt, en niemand zo lang doorging met het moeizame maken van opnamen met de elektronenmicroscoop.

Maar gelukkig heeft het nu in de krant  gestaan en is het gelukkig waar. Zo, nu lees je het zelf, bel maar weer!

Deel dit: