Politie komt niet bij geluidshinder door technische installaties

De wachtchef die ik na het bellen aan de lijn kreeg stond mij vriendelijk te woord. Mooi dat u aangifte wilt doen van een strafbaar feit en dat u meent dat geluidsoverlast door een muziekinstallatie jurifisch gelijk moet zijn aan die met een technische installatie.

Jammer voor u, maar in tegenstelling tot een muziekinstallatie zit er aan een technische installatie geen knopje om het geluidsniveau te regelen. Dus dat iemand daarmee het gebrom en gepiep harder kan zetten om u te pesten. Want dan pas noemen we dat ‘opzettelijk’. Maar dat is bij de overlast waar u nu aangifte van zou willen doen niet aan de orde. En als het in dit verband niet opzettelijk gebeurt is er ook geen strafbaar feit te ontdekken en dus kunnen wij niets voor u betekenen. We komen niet. Veel succes bij uw verhuurder.

Eerder schreef ik al eens iets  over de weigering van de politie om mijn aangifte op te nemen en even langs te komen om te luisteren naar het dag- en nacht doorlopende concert in Het Orgelhuis van Standvast. Ik vroeg mij toen of of ze wel weet hebben van de gezondheidsschade die geluidshinder toebrengt. Ja, ze weten het maar ze kunnen niets voor ons betekenen. Er is geen strafbaar feit, zeggen ze. Maar is dat zo? Ben je niet strafbaar als je honderden keren gewaarschuwd wordt dat jouw installaties in de woningen onherstelbare schade aan het gehoor, de hersenen en de gehele gezondheid van je huurder toebrengen? Als je weigert om daar wat aan te doen? Kan een van de lezers hier wat zinnigs over zeggen?

Deel dit: