Ratelende regendruppels op raamdorpelstenen

Een van de nadelen van de bouw van de goedkope kippenhokken die we vooral in de stapelbouw tegenkomen is het ratelende geluid van de regendruppels die op de raamdorpels vallen. Niet alleen afkomstig van de directe regen maar ook nog eens van de raamdorpels van de bovengelegen verdiepingen. En als de regebui al lang over is knallen de nadruppels nog urenlang op de raamdorpels van het raam van je slaapkamer.

Dit hinderlijke geluid tref je aan bij woningen waarbij als binnenspouwblad een prefabelement van onder andere Fort werd gebruikt. Deze elementen zijn opgebouwd uit houten  stijlen van 45 x 89 mm en regels van 38 x 89 mm die aan de buitenzijde bekleedt worden met 3,2 mm internitboard en aan de binnenzijde met een dampremmende folie met een dikte van 0,2 mm, ongeveer een plastic boterhamzakje, en daarop een fermacelplaat van 10 mm. Zie de volledige omschrijving bij Scribt.

Een bouwelement met dergelijke dimensies is geweldig voor het bouwen van caravans en lichte bouwketen. Maar voor een stevig gebouw voldoet zoiets natuurlijk nooit. Onbegrijpelijk dat met ter plaatse van de bergingen wel voor vuilmetselwerk heeft gekozen en voor de vulling rondom de ramen voor sigarenkistjes. Mogelijk was dit een paar honderd gulden goedkoper en zijn er kosten en moeite gespaard om de bewoners op te zadelen met geluidshinder door een constructie die volledig bestaat uit geluidslekken.

Deel dit: