Slaapkamergeluiden zonder gerommel

Omdat er altijd weer vogels en rommelende buiken in mijn geluidsopnamen voorkomen heb ik het handboek van de Vereniging Leefmilieu voor het opnemen en analyseren van Laagfrequent geluid erbij gehaald en ben aan de slag gegaan. Opname gemaakt, met Audacity en Spek behandeld en kijk eens wie we daar hebben!

Nu laat ik hier na de vouw wel horen hoe de opnamen na behandeling klinken maar eerst even iets anders. En omdat ik er ook geen verstand van heb ben ik verbijsterd en met stomheid geslagen. Ja, ik weet het, er zullen er vandaag wel weer een boel blij zijn. Wat is gebeurd? Op de foto van een voorbeeldanalyse uit het handboek van de Vereniging Leefmilieu zie je onder alle mooie blauwe gewone geluiden en trillinkjes een geelgroen streepje en dat is het Laagfrequent geluid dat bij die opname werd gevonden. Mooi hè?

 

Maar kijk nu eens naar de foto die ik van mijn eigen slaaphindergeluiden maakte en zie dat er zoals bij het voorbeeld in de handleiding geen streepje geelgroene Laagfrequente geluidshinder op staat maar een streep van wel een meter hoog met alleen maar gerommel en gedonder. En wel zoveel dat mijn hele slaapkamer ervan doordrenkt is en er geen plaats meer is voor gewone blauwe rustige geluiden en trillinkjes! Krijg je daar hoofdpijn, slaapdeprivatie, Alzheimer, Tinnitus en nog een zak vol enge ziektes van of niet? En wat zegt de Gemeente Wijchen daarvan?

Slaapkamer lfg gefilterd

Daar wordt je toch stil van. Maar we gaan er nu snel doorheen want het venijn zit zoals altijd in de staart. Luister, als je het geduld nog op kunt brengen even naar het ongefilterde geluid van mijn slaaplamer omstreeks 4 uur vanmorgen met waarschijnlijk weer een vogel en een hoop gehijg of buikgerommel. Het beste kun je iets horen door een koptelefoon te gebruiken met kussentjes.

Valt best mee als je er als argeloze voorbijganger naar luistert. Niks om je druk over te maken.

Maar nu. Aanhoor het wonder van de filtertechnieken waardoor je geluid eens op een andere manier leert kennen. Hetzelfde geluid als hierboven maar dan anders en geheel volgens het boekje geanalyseerd met gratis middelen. Je gelooft je oren niet maar zet de koptelefoon op en let op de VOLUMEKNOP!

Ja, daar wordt je als geluidshinderverslaafde best vrolijk van. Ik ga onmiddellijk dit nieuws bij de Gemeente Wijchen rondbazuinen. Wat zullen ze blij zijn! Daarom doe ik er speciaal voor hun nog een mooie grafiek bij, wat zullen ze smullen!

Slaapkamer lfg gefilterd grafiek

Je kunt zelf ook mooie opnamen van je geluidshinder maken . Kijk even op onze pagina Geluidsopnamen. De Handleiding kun je hier downloaden (PDF).

Deel dit: