Slachtoffers van geluidshinder verhuizen noodgedwongen en onwetend van de ene geluidshel naar de andere

Na het betrekken van een flatje in Nijmegen was de lol van korte duur. Leuk flatje in een leuke buurt maar een geweldige herrie van mechanische ventilatiesystemen. Een en ander nog versterkt door enorme holle metalen schoorstenen. Van heel dun materiaal dus dat dreunde als een flink uit de kluiten gewassen luchtkanaal. Later kwam daar het nachtelijke pompgeluid van het zwembad in de buurt nog bij plus nog wat kolk- en rioleringspompen. Vertrokken naar Wijchen en daar was het helemaal een feest. Van de ene hel naar de andere dus, maar waarom ga je niet verhuizen?

Angstig luisteren naar gemeentepompen
Geen mechanische ventilatie waar je knettergek van wordt in je eigen woning maar nu wordt je gesandwicht door veel grotere installaties bij het Sint Jozef en de koelmachines van de Emté Supermarkt. Later blijken er ook nog een hele batterij pompen aan de herrie mee te werken. Niet goed opgelet en vooraf even geluisterd naar rare geluiden. Onmiddellijk op zoek naar een andere woning dus. Je reageert op aangeboden woningen via Entree en gaat kijken naar de woningen waar je voor in aanmerking komt. In het begin luister je angstvallig of er geen rare geluiden zijn en let je erop dat er geen gekke schoorstenen op het dak staan. Er mag ook geen supermarkt in de onmiddellijke omgeving staan vanwege de koelmachines. Of een verzorgingstehuis dat ze toch gaan slopen zodat er geen fluit meer aan ondehoud wordt gedaan en de ventilatie- en rookgaskanalen fluitend hun gang kunnen gaan. Later kom jeer pas achter dat het grootste gedeelte van geluidshinder door rioleringspompen en gemalen wordt veroorzaakt. Je vraagt de woningcorporaties voor de zekerheid of je ’s nachts mag luisteren omdat hinderlijk en al dan niet laagfrequent geluid dan beter te horen is.

Woningcorporaties werken niet allemaal mee
Wooncorporatie Talis vroeg er de eerste keer 50 Euro voor als een soort administratiekosten vanwege de opzegging van de acceptatie van de woning. Dat vonden ze zelf waarschijnlijk te dol en dus mag ik tot nu toe een sleutelverklaring tekenen en kostenloos een nachtje gaan luisteren. Woningcorporatie Oosterpoort in Groesbeek maakte nooit een probleem. Sleutelverklaring tekenen en veel succes toegewenst met luisteren. Bedankt mensen, dat jullie met ons meedenken. Bij Portaal moest er een compleet huurcontract worden getekend, worden opgezegd, boete van 150 Euro worden betaald en administratiekosten van 60 Euro. Nee, ze wisten niet of het in de toekomst mogelijk was om gratis te gaan luisteren. Een paar dagen geleden werd bekend dat men intern besloten had om er niet aan mee te werken maar men zou het toch nog even contact met de directie worden opgenomen. Nooit meer iets van gehoord. Reageren op de woningen die door Portaal worden aangeboden is dus nutteloos omdat je alleen tegen betaling van 210 Euro even mag luisteren of er in de nacht niet een kudde rioleringspompen aan het dreunen slaan.

Inschrijfduur is een lachertje
Het aantal geschikte woningen waarop je kunt reageren loopt sterk terug omdat er nogal wat uit de markt worden gehaald. Bijvoorbeeld omdat ze bij voorbaat al door de gemeenten worden opgeëist ten behoeve van immigranten. Deze woningen worden dus niet meer op entree.nu aangeboden. Van de resterende woningen wordt ook nog een groot deel toegewezen aan statushouders. Zo zie je woningzoekenden die bij entree.nu een inschrijfduur van 18 jaar hebben en die daarom op de 1ste plaats eindigen en eigenlijk de woning in de knip hebben, nu gepasseerd worden door iemand die statushouder heet en een week of 3 geleden werd ingeschreven. De toewijzing van woningen is in deze handel ook heel erg ondoorzichtig. Zo wordt iemand met een inschrijfduur van 19 jaar en een leeftijd van rond de 70 ergens op de 10e plaats gezet terwijl een mevrouw, die al bij de geboorte als woningzoekende had moeten zijn ingeschreven om deze inschrijftijd te verslaan, op de 3e plaats eindigt.

Passend Toewijzen
Bij de nieuwe regeling, die dit jaar is ingegaan, kom je alleen voor woningen in aanmerking waarvan de huurprijs begrensd is voor de inkomensgroep waartoe jij behoort. Als woningzoekende met een klein inkomen kom je nu alleen maar in aanmerking voor woningen tot een huurprijs van ca. 586 Euro. Nu lijkt het erop dat de woningcorporaties de woningen die opnieuw voor verhuur in de markt komen fors in huur aan het verhogen zijn. Door de huur een paar tientjes per maand te verhogen komen en een heleboel van deze, meestal kwalitatief betere, woningen al niet meer voor de laagste inkomensgroep beschikbaar. Splinternieuwe en perfect geïsoleerde woningen die mogelijk een uitkomst zouden kunnen zijn voor mensen met geluidshinderproblemen zijn niet meer beschikbaar. Wat er overblijft zijn dus veelal verouderde woningen die in deze tijd in een omgeving met duizenden bronnen van geluidshinder niet meer verhuurd zouden mogen worden. Krotten dus die feitelijk rijp voor de sloop zijn en in ouder buurten staan waar de rioleringspompen en andere bronnen door vergeten onderhoud die prachtige dag en nacht dreunende geluidshinder veroorzaken.

Rondpompen van geluidsvluchtelingen
Het bovenstaande laat zien dat die verhuizing naar een geschikte woning nogal wat voeten in de aarde heeft. En als je al, na gediscrimineerd te zijn door toewijzings-, inschrijvings- of bezichtigingscriteria, in aanmerking komt voor een woning waar je geen last hebt van geluidshinder, kan er zomaar een luidruchtige rioleringspomp in de buurt worden geïnstalleerd waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Want wat in huurhuizenland erg opvalt is dat er veel woningen vrij komen waaruit andere slachtoffers van geluidshinder op de vlucht zijn geslagen. Op zoek naar een veilige haven zonder dat hun gezondheid wordt bedreigd door deze geluidsfolteringen. Een soort asielzoekers, zeg maar, maar dan veel minder zielig maar wel erg zeurderig en vervelend, volgens de overheid. Die woningen worden vervolgens door een nieuw slachtoffer van geluidshinder betrokken met als resultaat dat die weer op zoek moet naar een andere woning en zo tot Sint Juttemis.

Lijst van verdachten
Omdat geluidshinder locatiegebonden is zou het misschien wat sportiever van de woningcorporaties en de handhavende gemeenten zijn als ze, naar aanleiding van klachten, een lijst met verdachte woningen zouden opstellen waar mensen die daar last van kunnen hebben hun licht op kunnen steken om niet telkens in dezelfde val te trappen. En de gemeente zou eens wat aan die geluidshinderende pompen van hun kunnen doen. Wat onderhoud, de lagers smeren of zo, of ze gewoon eens vervangen voor stillere versies.

Hier weer een linkje met een verse geluidshinderopname. Dat is dan alleen nog maar het geluid van de orgelpijpen op het dak van het gebouw van Sint Jozef. Daar komt dan nog de herrie van de koelmachines van supermarkt Emté bij en dat van de rioleringspompen van de gemeente. Het beste te beluisteren met een koptelefoon. En hou de volumeknop bij de hand.

Deel dit: