Soms is het hier oorverdovend stil en dan weer lijkt het of je midden in een bombardement zit

Kwart over een op dinsdagmiddag en er is geen fluit te horen van de herrie die hier doorgaans door de hele hut zwemt. Geen gebrom van riolerings- en kolkpompen of koelmachines te horen. Zelfs het gekrijs uit de orgelpijpen van de Sint Jozef te Wijchen is tot stilstand gekomen. Maar toen.

Geluidsbombardement
Dat schreef ik in mijn dagboek en dan alleen maar om aan te geven dat ik niet alleen negatief naar geluid luister, zoals een maatschappelijke vakvrouw mij ooit vertelde, maar ook af en toe een hemels moment ervaar. Schaarse momenten waarin voor een korte periode alle herrieveroorzakers tegelijk schaften zijn. Maar geluk is van korte duur want een paar minuten geleden werd ik weer uit het hazenslaapje geschopt door een geluidsbombardement dat, afkomstig van de Sint Jozef zijn orgelpijpen, al de hele nacht aan de gang was, maar nu toch wel erg hevig werd.

ZZG Zorgtoneelgroep
Niet dat zoiets ongewoon is want dat gaat met tussenpozen van zacht tot loeihard dag en nacht door zonder dat er bij de eigenaren, de ZZG Zorggroep, iemand op de gedachte komt om er iets aan te doen. De bombardementen stoppen door de machines stop te zetten. En ze pas weer te gaan gebruiken als er onderhoud aan gepleegd is, lagers vervangen en orgelpijpen geisoleerd of er een paar mooie dempers op het dak zijn gezet. Maar het enige wat ik uit die zorgzame sector mocht horen was dat ze ook een vriend hadden met Tinnitus. En ze lieten mij ooit naar een toneelstukje kijken waarin er net werd gedaan of de apparatuur werd uitgeschakeld. En toen ik geen verschil hoorde werd vastgesteld dat het dus niet de schuld van hun apparaatjes was. Dat krijg je als ze de toko toch gaan slopen, dan wordt er geen stuiver meer aan onderhoud uitgegeven.

Gelukkig kon ik er nog een paar leuke geluidsopnamen van maken. De eerste  is buiten gemaakt waar de orgelpijpen op een tiental meters afstand staan te blazen. Gebruik een koptelefoon anders hoor je misschien, door de beperkingen die de speakertjes van je computer meestal hebben, nauwelijks iets.

De volgende is het geluid dat je binnen hoort, in de slaapkamer. Er zitten dezelfde karakteristieken in als die welke je in de buitenopname kunt horen.

Dezelfde slaapkamergeluiden maar nu met verhoogde tonen zodat ook luisteraars die maar beperkt van Laagfrequent geluid kunnen genieten nu wakker kunnen worden.

Tot het volgende bombardement!

Deel dit: