Staande golven die niet willen gaan liggen

Iemand van de professionele luisterij had al eens tegen mij gezegd, dat daar waar ik nu stond het bromgeluid inderdaad sterker hoorbaar kon zijn dan waar hij stond. En inderdaad, toen ik hem aan de kant duwde bleek dat er niets te horen viel. Heeft iets te maken met staande golven zodat je op de ene plaats knettergek wordt van de herrie en op de andere verschrikt denkt dat je doof bent geworden.

Straaljager
Ik werd dus zoals gewoonlijk weer eens uit een van mijn dutjes gewekt door een flinke brom (L3 voor kenners) en de onvermijdelijke hoge vibrator (L5, dus straaljager). Vandaag 15 januari 2014 om een uur of 2 in de middag. Ja, schandalig om op die tijd op je bed te liggen. Daar kunnen de LFG-bromtollen natuurlijk geen rekening mee houden. Slapen doe je ’s nachts. Maar goed. Toen ik van de rand van mijn bed omhoog kwam halveerde de geluidssterkte zo ongeveer. Ik ging weer zitten en daar was ie weer. Staan. Zitten. Staan. Zitten. en zo een uur lang. Dus er is bewijs, ze bestaan, die staande golven.

Sterkteberekening
Vervolgens kwam ik met mijn sta-op stand met gehalveerde geluidssterkte met mijn hoofd boven een ladekastje terecht dat onder mijn raam staat. En wat denk je. Het bedrandzitgeluid was weer terug! Na een moeilijke wiskundige geluidsgolfberekening mijn hoofd dus snel 137 centimeter vanaf het plafond en 212 centimeter vanaf de deur geplaatst met als resultaat dat ik daar slechts de helft van de helft aan geluidshinder had. Dus een meter of tien hier vandaan zou het best nog eens de helft stiller kunnen zijn.

Precariorechten
Het kan dus zomaar zijn dat ik als ik mijn bed hiervoor op het trottoir parkeer dat ik misschien nog maar 21,3% geluidshinder heb. En dat is binnen de norm. Ik zal Standvast Wonen maar eens bellen om te vragen of ze ook nog een riante tent te huur hebben en de  Gemeente Nijmegen hoe dat dan zit met precariorechten voor die slaaptent.

Staande golven op YouTube

Deel dit: