Vibratorfestijn in de ventilatieschachten door afzuigkap met motor

Eerst denk je dat het Goffertbad met haar eeuwig draaiende pompen de Nobelprijs voor de Stilte verdient. En als dat zo is worden ze toch overstemd door muziek uit onverdachte hoek. De afzuigkappen met motor zijn onze vrienden.

Vrije Geluiden
Het kan komen doordat er in de straten om de hoek, waar Het Orgelhuis met een poot in staat, of in ieder geval het merk schoorstenen mee deelt, nieuwe bewoners zijn komen wonen. Het eerste dat bewoners namelijk doen is het aanschaffen van een afzuigkap. En als je zo’n afzuigkap dan koopt waar zo’n leuke motor in zit krijg je de mooiste concerten.

Prachtig dus en geheel passend in de cultuur van muziekliefhebbers waar Het Orgelhuis rijk aan is. En er is, omdat het nu zo’n beetje allemaal koopwoningen betreft, geen verhuurder die het kan verbieden om een afzuigkap met motor op het mechanische ventilatiesysteem aan te sluiten.  Wat volgens de berichten niet mag. En gelukkig is er nog geen Vereniging van Eigenaren die de rem erop kan zetten.

Vibratorfestijn
Lucht die door de eigen ventilator van de afzuigkap de ventilatiekanalen wordt ingeblazen komt op zeker moment tegen het zacht draaiende propellortje van het kastje van de mechanische ventilatie aan. Die heeft zelf vaak al moeite om de lucht door dat luchtkanaaltje te persen en dan komt er ook nog eens zo’n hele opgeblazen kolom zijn kant uit. Zie daar maar vanaf te komen. En dus omdat dat ventilatortje toevallig op de stand staat die je niet uit kunt schakelen – de dag- en nachtstand zeg maar – ontstaat er in dat stuk kanaal een ernstige overdruk die ergens naartoe moet. Dat ventilatiekastje van de mechanische ventilatie houdt als het ware de luchtstroom tegen. De hele pijp gaat aan het trillen, het kastje van de MV gaat aan het trillen en de hele leidingschacht met alle buizen, pijpen en kanalen resoneert als een gek in alle mogelijke toonaarden mee.

Tuba of Ophicleïde
Ik twijfel nog of de donkere tonen die door de gemotoriseerde afzuifkappen worden afgegeven nu lijken op die van een fuga of toch van een Ophicleïde waarbij de klank het mooiste is als er in de hele buurt iedereen de afzuigkap aanzet omdat het anders te bedompt in huis wordt. Meestal ’s nachts als ze naar bed gaan. Want dan horen ze de afzuigkap niet. Gelukkig woon ik in een deel van Het Orgelhuis waar je door interferentie en resonantie en nog wat technische dingen iedere nacht, en nu ook overdag, kunt genieten van de ophiceïdegeluiden van je buren en de trillende orgelfluit van jezelf.

Deel dit:

One Reply to “Vibratorfestijn in de ventilatieschachten door afzuigkap met motor”

  1. Kattenverjager geeft irritante pieptoon af. Hoewel deze apparaten legaal verkocht worden wil niet zeggen dat je ze mag gebruiken. Dergelijke toestellen kunnen een volume van 140 decibel hebben. Afhankelijk van model kan het hoogfrequent geluid afgeven. De Mosquito doet dat ook en dat geluid heeft ten doel om hangjongeren weg te jagen. Wanneer je als jongere in je eigen tuin wilt gaan zitten wordt je ook weggejaagd. Een kattenverjager kost slechts 30 euro in tegenstelling tot Mosquito voor 1000 euro. Het lastige met hoogfrequent geluid is dat het zich directioneel verspreidt. Geluidsmetingen kunnen dus verkeerde waarden geven. De wet is hierin niet adequaat voorzien. Meer informatie kun je vinden op http://www.pieptonen.nl

Comments are closed.