Wakker worden met een kudde krekels in je hoofd

Plotseling wordt je wakker van een hoog snerpend geluid in je hoofd. Het doet sterk denken aan het geluid van een kapotte ingangstransformator in een antieke televisie, met die enorme glazen beeldbuis. Maar het lijkt ook op het geluid dat een adapter maakt of dat van een electrische relaisschekelaar die op het punt staat het te begeven. Wanhopig kijk je om je heen om de stekker uit zo’n apparaat te trekken. Jammer, geen apparaat.

Proppen helpt niet
Je propt je vingers in de oren terwijl je snel opstaat om weg te vluchten van de herrie. Maar niets mag baten, het helpt allemaal geen zier. Het geluid zit nu echt tussen je oren en wordt opgewekt door trilhaarcellen in je gehoororgaan dat urenlang is gegeseld en geïrriteerd door de geluiden van snerpende en brommende apparaten in je omgeving, zoals in mijn geval de ongedempte ventilatiekanalen en dakventilatoren van Verzorgingsinstelling Sint Jozef en de koelmachines en condensors op het dak van de supermarkt Emté.

Onnatuurlijk geluid
Maar ook wordt het veroorzaakt door langdurige blootstelling aan andere heel hoge geluiden, die worden geproduceerd door elektronische apparatuur zoals een adapter van een scootmobiel, een printer of een computer. De ventilator van een harde schijf wil nog wel eens de oorzaak zijn. Als je het apparaat uit zet of de stekker eruit trekt verdwijnt het geluid in je hoofd ook. Soms kan dat wel even duren. Het maakt niet uit of je het geluid dat het gepiep in je hoofd veroorzaakt werkelijk hoort of niet. Dit geluid wordt niet door iedereen waargenomen en en als je het wel hoort betekent dit dat je een zeer groot gehoorbereik hebt qua frequenties. En het blijft nog wel een tijdje snerpen ook. Tot je de natuur in trekt en een uurtje gaat luisteren naar de natuurlijke geluiden van de natuur zodat je trilhaarcellen en je afgebeulde hersenen tot rust komen.

Deel dit: