Wakker worden tijdens een bombardement

In de vroege ochtend wordt je verschrikt wakker door een snerpende fluittoon in je hoofd en je weet onmiddellijk dat je weer niet opgelet hebt.

Te laat
Je had ervoor moeten zorgen dat je niet al te vast zou slapen. Want als je licht slaapt wordt je op tijd wakker als de dreunende kolk-, riolerings- en kasteelvijverpompen van de Gemeente Wijchen, de koelmachines van de Emté Supermarkt aan de Herenstraat en de snerpende orgelpijpen van het Sint Jozef Woonzorgcentrum allemaal tegelijk hun ding gaan doen. Sint Jozef is dat gebouw waar trouwens straks jongelingen en dus asielzoekers in komen. Maar dit terzijde.

Belmeiden
Als je op tijd wakker wordt kun je de slaapkamer nog uit vluchten en het geluid van de televisiemeiden met die blote konten en dat belnu-nummer zo hard mogelijk zetten. Want dan bezorg je de oortjes niet alleen een rood kleurtje maar ook een waaier van oorvriendelijke geluiden die ervoor zorgen dat de snijdende geluidshinder wat weg wordt gepoetst. Je kunt natuurlijk ook gewoon muziek opzetten, zoals ik dat altijd doe.

Bombardement
Als je op tijd wakker wordt geef je de snijdend monotone geluiden van de brommers en de snerpers geen kans om als een zandstraalapparaat de binnenbekleding van al je gehoorgangen, sinussen en slakkenhuizen steeds op dezelfde plekken te geluidsstralen. En niet te vergeten dat steeds weer dezelfde trilhaarcelletjes urenlang – ook als je slaapt of het niet waarneemt omdat de frequentie te hoog of te laag is – door deze geluidsmitrailleur getroffen worden zodat ze van ellende niet meer weten waar ze het zoeken moeten.

Tinnitus
Vele celletjes sterven dan ook van deze aanslagen en groeien nooit meer terug. Andere raken zo beschadigd dat ze de vreemdste tonen naar de hersenen sturen zodat jij knettergek en horendol wordt van de piepende fluit in je hoofd. Het geluid van een adapter of een kapotte ingangstrafo van een ouderwetse televisie met zo’n grote diepe kast en dito beeldbuis, daar lijkt het nog het meeste op. Na enkele dagen, waarschijnlijk als de gewonde trilhaarcellen ook het loodje hebben gelegd wordt de snerpende piep wat minder maar als je pech hebt blijft het je hele verdere leven bij je. Dan heb je een echte tinnitus te pakken die nooit meer weg gaat.

Verhuizen zegt U?

Deel dit: