Woningcorporatie wil kijk- en luistergeld als je een huurwoning wil controleren op geluidshinder

Woningcorporaties zoals Talis en Oosterpoort tonen veel begrip en maken er geen probleem van. Als jij een huurwoning wil controleren op geluidshinder, voordat je het huurcontract tekent, ben je hartelijk welkom en krijg je alle medewerking. Je mag er overdag en ’s nachts gaan luisteren of proefslapen en het kost je geen stuiver.

Kijk- en luistergeld
Heel anders is dat bij sommige andere woningcorporaties zoals Portaal, die in de omgeving van Nijmegen een heel groot deel van de sociale huurmarkt in handen heeft. Portaal laat je voor het proefluisteren naar geluidshinder, zoals snerpende vintilatoren of dreunende rioleringen, 210 Euro per nacht betalen. Dat betreft dan 50 Euro administratiekosten plus 160 Euro boete voor het weer opzeggen van het, voor dit betreffende luisterdoel opgemaakte, huurcontract.

Huurstoelendans
Als je dat niet kunt betalen is er geen probleem, dan neem je gewoon de aangeboden woning en wacht je op de herrie die komen gaat zodat je weer opnieuw kunt beginnen. Dat je dan verplicht in de snerpende en dreunende trillingen komt te liggen die men geluid durft te noemen, waar wat hinder betreft gelukkig geen normen voor zijn, maakt ze kennelijk geen zak uit. Want omdat je ook al geen 210 Euro kon ophoesten is het betalen van een paar maanden dubbele huur geen probleem natuurlijk.

Vluchtelingenrace
Nu het grootste deel van de huurwoningen die in de markt komen ook nog eens aan vluchtmensen ter beschikking worden gesteld, is het aanbod erg dun geworden. En ook al sta jij vanwege je inschrijfduur mooi vooraan in de lijst van gegadigden dan nog wordt je door de arme vluchtachtigen van die plek verdrongen wegens urgentie. Een aspect dat daarmee samanhangt en nog niet zo duidelijk in het oog springt is dat van de vluchtelingsvluchtelingen. Mensen die ook maar naar een andere wonng op zoek gaan omdat ze wel erg veel vluchtachtige zeebiologen en atoomgeleerden als buren krijgen. Door deze stroom van vluchtmensen en zij die daar voor vluchten en wanhopig zoeken naar een vluchtelingsarme woning, de geluidshindervluchtelingen die jagen op een geluidshindervrije woning en daarbij dan ook nog wat woningcorporaties, die het sociale uit hun doelstellingen hebben gebannen, wordt het er in ieder geval niet makkelijker op om nog een rustig plekje te vinden.

Deel dit: